Egyszerűen tökéletes: régimódi, házi almás pite

Myreille

Olyan, mint egy csendes sodrású, mégis felkavaró regény: a családi recept anyáról lányára száll. Most már én is sütöm és egyszerűen tökéletes.

Mindenféle almás sütit, almás pitét szeretek, de minél öregebb vagyok, annál jobban szeretem (és vágyom) azokat az ízeket, amelyek meghatározták a gyerekkoromat. Ilyen a nagyi almás pitéje is. Ami tulajdonképpen anyu almás pitéje is, sőt, már az enyém is, mert én is így sütöm a klasszikus almás pitét.

A régimódi, házi almás pitét könnyű felismerni. Nagyjából 2 centi vastag, sok benne az alma, a tésztája ízletes, omlós és mindig nagy adagban készül.

Régimódi, házi almás pite/Fotó: Myreille

Régimódi, házi almás pite/Fotó: Myreille

Hozzávalók:
5 kg (kerti) alma
15 dkg cukor

15 dkg margarin (vagy vaj)
20 dkg + 2 evőkanál cukor
20 g vaníliás cukor
1 tojás
1 evőkanál tejföl
50 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
1/4 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt fahéj
4 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál tojássárgája

A rissz-rossz kerti alma messze van a tökéletestől, fele kukacos, fele hibás, de a jó részekből remek almás pite süthető.

Az almákat megpucolom, nagy lyukú reszelőn lereszelem, megcukrozom, átkeverem, majd kifacsarom. Ősszel az 5 kiló almának – pontosabban, ami marad belőle a pucolás, tisztítás után – bő egy liter leve lesz. (A levét frissen megisszuk a gyerekekkel, ez is az almás pite sütés része.)

A margarint habosra keverem a cukorral és a vaníliás cukorral. Beleteszem a tojást, a tejfölt, 5-6 dkg lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát és simára, habosra keverem. Ezután három adagban adom hozzá a lisztet. Ameddig tudom keverem, majd a végén gyors mozdulatokkal összegyúrom. Nem szabad sokáig gyúrni a tésztát, mert “elszalonnásodik”. Álljon össze, vegye fel a lisztet, nem kell több.

A tésztát két részre osztom. Az egyik “cipót” 30×40 centisre nyújtom, majd beleteszem a sütőpapírral kibélelt 30×40-es tepsibe. Megszórom 2 evőkanál zsemlemorzsával, majd ráteszem a kinyomkodott almát. Jól megnyomkodom. Megszórom a fahéjjal és 2 evőkanál cukorral a tetejét és rászórok még 2 evőkanál zsemlemorzsát is.

Kinyújtom a másik tésztacipót és az alma tetejére teszem. Jól megnyomkodom, majd a tetejét villával 2 ujjnyi távolságokban megszurkálom. Végül megkenem kevés tojássárgájával, bár ha kevés otthon a tojás, akkor ez ki szoktuk hagyni.

180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütöm. Csinálok egy tűpróbát is, akkor jó, ha az alma már nem ragad a tűre.

Régimódi, házi almás pite/Fotó: Myreille

Régimódi, házi almás pite/Fotó: Myreille

Summary
recipe image
Recept
Régimódi, házi almás pite avagy almás pite ahogyan a nagyi szokta sütni
Szerző
Dátum
Előkészítés
Sütés-főzés

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Egy hozzászólás a “Egyszerűen tökéletes: régimódi, házi almás pite” című cikkhez.

  1. zoltán szerint:

    Tényleg nagyon finom, ez a tradicionális recept,
    Ami nálam más az csak annyi hogy a zsemle morzsa helyett
    én darált kekszet használok, ugyan úgy felsziívja a nedvességet
    (nem ázik el a tészta) és sokkal finomabb lesz az íze.

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra