term ID:
parent cat ID:3
parent cat ID 1:90
post ID:61433
category_90

Quinoa saláta almával és roppanós zellerrel – variáció Yotam Ottolenghi receptjére

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Quinoa saláta almával és roppanós zellerrel – variáció Yotam Ottolenghi receptjére

Myreille - Publikálva:

A mai napig tévedésben éltem. Azt hittem, nem szeretem sem a quinoát, sem a quinoa salátát. Pedig csak egy jó recept kellett, és felfordult az életem.

Valamikor elkönyveltem, hogy nem szeretem a quinoát, így nem foglalkoztam a quinoából készült ételekkel. Mindeközben D. túl gyakran és túl sokszor áradozott Ottolenghi quinoa salátájáról, így vettem quinoát, elkértem a receptet és salátát csináltam. Igaz, nem Yotam Ottolenghi “Plenty More” szakácskönyvében megjelent “Tart apple celeriac salad”-ot, hanem ennek nyomán egy almás-zelleres quinoa salátát azokból az alapanyagokból, amelyek voltak itthon. A zellergumót például szárzellerre cseréltem, mert az jobban szeretem, a lila hagyma helyett pedig újhagymát hoztam be a kertből.

A quinoa elkészítése

A quinoa főzése már az első pillanatban dilemma elé állított. A zacskón található leírás forrázást, 20 perc főzést és áztatást javasolt, Ottolenghi receptje viszont 9 perc főzést mondott. Végül forró vízben átmostam a quinoát, forrásban lévő vízbe tettem és 9 perc után, amikor már szétnyíltak a szemek, leszűrtem, hideg vízzel lemostam, majd a szűrőben hagytam száradni.

Quinoa saláta almával és zellerrel - variáció Yotam Ottolenghi receptjére

Quinoa saláta almával és zellerrel – variáció Yotam Ottolenghi receptjére/Fotó: Myreille

Mivel a családom nem túl lelkes kísérletező furcsa nevű ételekkel, így magamnak csináltam egy nagyobb adag salátát.

Quinoa saláta almával és szárzellerrel recept

Hozzávalók: 100 g quinoa 2 újhagyma 1 savanykás, ropogós alma 1 szál szárzeller 3 evőkanál almaecet 1 evőkanál olíva olaj 1 evőkanál cukor 1/3 teáskanál só 1/4 teáskanál chilipehely kis csokor friss koriander

A quinoát kimértem és megfőztem.

Összekevertem az ecetet a cukorral és a sóval, majd belekevertem az olajat és a vékony karikára vágott újhagymát. Hagytam pihenni 1,5 órán át, addig száradt a quinoa is.

Felszeleteltem a szárzellert, hasonló darabokra vágtam az almát is. Belekevertem a hagymás alapba, majd ment hozzá a főtt quinoa, a chilipehely és az apróra vágott koriander is. Végül az egészet alaposan összekevertem. Kóstoltam. És megállapítottam, hogy eddig tévedésben éltem. Én szeretem a quinoát és a quinosalátát!

Az almás-szárzelleres quinoa saláta önmagában is tökéletes – bármikor meg tudnám enni, és éppen ezért izgulok, hogy kevés koriandert vetettem a kertbe -, ám ma sóval-borssal párolt hallal tökéletes ebéd volt.

Összegzés
recipe image
Recept
Quinoa saláta almával és roppanós zellerrel - variáció Yotam Ottolenghi receptjére
Szerző
Dátum
Idő

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra