Az egyszerűség diadala. Csupán 6 hozzávaló és a végeredmény egy egészen különleges étel. Hello ősz, hello sütőtök!
Sütőtökös gnocchi sült zsályával és vajjal
Hozzávalók:
1/2 kisebb kanadai sütőtök
1 tojás
kb. 20 dkg liszt
nagy csipet só
friss zsályalevél
5 dkg vaj
A sütőtököt megsütöm, kikaparom a húsát és megvárom, amíg teljesen kihűl. Ezután a tojással és a liszttel összegyúrom. Először csak a fele lisztet teszem hozzá, hogy megnézzem, mennyit vesz fel és utána adagolom még a többit. Ruganyos, liszttel könnyen formálható tésztát kell kapni. (Tulajdonképpen ez a krumplinudli változata, amikor krumpli helyett sütőtököt használok.)
A tésztából gnocchikat, azaz nudlikat formázok – először hosszú kígyót sodrok, amit 1,5 centis darabokra vágok – és hogy szebbek legyenek egy villa hátán is áthempergetem. Forró, lobogó vízben kifőzöm a gnocchikat.
A vajat megolvasztom a serpenyőben, megsütöm benne a friss zsályaleveleket. Miután a zsályaleveleket kivettem a gnocchikat is átpirítom. Végül sült zsályalevéllel együtt kerül az asztalra.
Sütőtökös gnocchi sült zsályával és vajjal (Fotó: Myreille)