Fokhagymás-gyömbéres leves Júdásfülegombából

Myreille

A gyerekekkel a közeli erdőben kirándultunk és rengeteg Júdásfülegombát, más néven fafülgombát találtunk. Levest kértek belőle.

Amikor vidékre költöztünk vonzott minket a családi ház, a kert és a jó levegő. A szomszéd erdő tavaly ősszel tárta fel titkait és nem tudunk ráunni. 3 perc séta és "meseország". (Fotó: Myreille)

Amikor vidékre költöztünk vonzott minket a családi ház, a kert és a jó levegő. A szomszéd erdő tavaly ősszel tárta fel titkait és nem tudunk ráunni. 3 perc séta és “meseország”. (Fotó: Myreille)

 

A Júdásfülegomba (Fafülgomba), amit nagy bizonyossággal felismerek és gyűjtünk. Ilyen klassz zsákmányunk, mint ma, még sohasem volt. (Fotó: Myreille)

A Júdásfülegomba (Fafülgomba), amit nagy bizonyossággal felismerek és gyűjtünk. Ilyen klassz zsákmányunk, mint ma, még sohasem volt. (Fotó: Myreille)

 

Már vannak bejáratott lelőhelyeink, de ma a még kopasz erdőben igazán könnyű dolgunk volt. (Fotó: Myreille)

Már vannak bejáratott lelőhelyeink, de ma a még kopasz erdőben igazán könnyű dolgunk volt. (Fotó: Myreille)

 

A legszebb találatok azok az ágak, amelyeken a Júdásfülegombák alig tűnnek másnak, mint leveleknek az avarban. A fafülgombák nagy részét leszárítom, de a friss gombából főztem egy levest is, ami talán a kínai konyha ízvilágához áll a legközelebb, bár a Judásfülegomba az egyetlen különleges hozzávaló. (Fotó: Myreille)

A legszebb találatok azok az ágak, amelyeken a Júdásfülegombák alig tűnnek másnak, mint leveleknek az avarban. A fafülgombák nagy részét leszárítom, de a friss gombából főztem egy levest is, ami talán a kínai konyha ízvilágához áll a legközelebb, bár a Judásfülegomba az egyetlen különleges hozzávaló. (Fotó: Myreille)

 

Fokhagymás-gyömbéres leves Júdásfülegombából (Fotó: Myreille)

Fokhagymás-gyömbéres leves Júdásfülegombából (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:
25 dkg sárgarépa
20 dkg mirelit zöldborsó
25 dkg Júdásfülgomba
5 gerezd nagy fokhagyma
késhegynyi őrölt gyömbér

125 g tojás nélküli (kínai) tészta
1/2 evőkanál napraforgó olaj
chili (csak lehetőség)

A sárgarépát megpucolom és kb. 4 centi hosszú vékony csíkokra vágom és egy lábasba dobom az olajra. Hozzáteszem a mirelit zöldborsót és először sűrűn kevergetve átpirítom, majd felöntöm 3 liter vízzel és megsózom. Fokhagymanyomón áttöröm a fokhagymát és a levesbe teszem akárcsak az őrölt gyömbért. Felforralom és 30 percig főzöm.

Közben a Júdásfülegombát (fafülgombát) megmosom, a porcos fakérgeket kiszedem és csíkokra vágom.

Amikor a répa megpuhult, beleteszem a gombát és 16 percig főzöm. Ekkor beleteszem a tésztát és további 4 percig főzöm (a tészta leírása szerint). (A tésztát és a gombát úgy kell beletenni a levesbe, hogy a gombának 20 perc időt kell számolni, a tésztának meg annyit, amennyi a csomagoláson javasolnak.)

Szeretem az enyhén csípőset, így a végén, a tányérban megszórom tört chilivel. Ahol nincsenek már a chili gondolatára tüzet okádó gyerekek, az egészbe szórhat egy kis chilit, jót tesz neki.

Fokhagymás-gyömbéres leves Júdásfülegombából (fafülgombából). (Fotó: Myreille)

Fokhagymás-gyömbéres leves Júdásfülegombából (fafülgombából). (Fotó: Myreille)

Bár úgy tartják, hogy a fafügombának nagy íze nincs, ezért nem is nagyon szokták gyűjteni, csak azok, akik kedvelik a kínai konyhát vagy sokat gombásznak -, a levesen nagyon enyhe gombaízt lehet érezni. Érdemes tesztelni és a levest gomba előtt és után is kóstolni.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra