Gluténmentes sütés-főzés: Csokicsillag

Myreille

Közvetlenül nem érint a Gluténmentes sütés-főzés, de mindig szívesen forgatom az új recepteket és örülök, ha olyan finomságokra bukkanok, mint a csokicsillag.

Lassan levetkőzöm, de az első zsigeri reakció a gluténmentes, húsmentes, cukormentes, laktózmentes stb. szavak hallatán, hogy a hiányt érzékelem, pedig a nyers, vegán datolyagolyónál finomabbat elképzelni nem tudok, és a zöldséges curryt hetente háromszor gond nélkül meg tudnám enni, anélkül, hogy ráunnék.

Bár nem érint, mégis kíváncsian vettem kezembe Christiane Schäfer és Sandra Strehle szakácskönyvét a  Gluténmentes sütés-főzés – Ízletes ételek gabonafélék nélkül-t, és az almakenyér, a diós répapüré, a sajtos lepény, a csicseriborsós minestrone és a csokicsillag után csorgott a nyálam.

Csokicsillag - Fotó: Gluténmentes sütés-főzés

Csokicsillag – Fotó: Gluténmentes sütés-főzés

CSOKICSILLAG (recept a Gluténmentes sütés-főzés című könyvből)

Hozzávalók:
12,5 dkg étcsokoládé
5 tojás

1 tk. reszelt biocitromhéj
7 dkg puha vaj
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
12,5 dkg őrölt mandula
1 tk. sütőpor

Továbbá:
zsiradék a sütőforma kikenéséhez
20 dkg tortabevonó
(ízlés szerint)
Egy 24 cm átmérőjű torta vagy csillagformához
(12 szelet)
Elkészítési idő: 1 óra
Sütési idő: 50 perc

1 A formát alaposan kenje ki, és melegítse elő a sütőt 180 °C-ra. A csokoládét kislyukú reszelőn reszelje le, és válassza ketté a tojásokat.
2 A tojásfehérjét 1 csipetnyi sóval verje kemény habbá. A tojássárgáját, a reszelt citromhéjat, a vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot tegye egy tálba, és kézi mixerrel keverje fehér habosra. Tésztasimítóval óvatosan forgassa bele először a mandulát, a sütőport és a csokoládét, majd végül a tojáshabot is.
3. A tésztát töltse bele a formába, és 45-50 percig süsse a forró sütőben (a középső sínen). A kész süteményt vegye ki a sütőből, hagyja kihűlni, és csak ezután vegye ki a formából.
4. Ízlés szerint olvassza fel forró vízfürdő felett a csokoládébevonót, és vonja be vele a süteményt.

TIPP:
Úgy ellenőrizheti, hogy a kevert tészta megsült-e már, hogy a sütési idő vége felé egy fapálcikát szúr a sütemény közepébe. Ha még ragad tészta a pálcikára, amikor kihúzza, néhány percig még a sütőben kell hagyni a süteményt.

Egy adag tápértéke:
kb. 250 kcal
6 g fehérje
17 g zsír
18 g szénhidrát

A Csokicsillagot muszáj lesz megsütnöm, imádom, hogy liszt helyett mandula kerül bele. És ez az összes receptre jellemző: a megszokott gabonaféléket sokkal finomabb dolgokkal pótolják, amitől az elkészült ételek is finomabbak lesznek.

Christiane Schäfer és Sandra Strehle új könyvéből megtanulhatjuk a gluténmentes sütés alapjait, megismerkedhetünk a különféle gluténmentes lisztpótlókkal, keményítőkkel és sűrítőanyagokkal. A könyv szakértői nemcsak a legjobb recepteket mutatják be, de részletekig menően el is magyaráznak mindent, amit a lisztérzékenységgel kapcsolatban tudni kell.

Christiane Schäfer és Sandra Strehle új könyvéből megtanulhatjuk a gluténmentes sütés alapjait, megismerkedhetünk a különféle gluténmentes lisztpótlókkal, keményítőkkel és sűrítőanyagokkal. A könyv szakértői nemcsak a legjobb recepteket mutatják be, de részletekig menően el is magyaráznak mindent, amit a lisztérzékenységgel kapcsolatban tudni kell.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra