A friss tészta ízletesebb, illatosabb, mint a bolti száraztészta, és elkészíteni se ördöngösség. Darált húsból főztem hozzá pörkölttel, tejföllel és sajttal ettük. Elhatároztam: ha a nagymamám tudott tésztát gyúrni mindenféle gépesítés nélkül, akkor nekem is menni fog. Anyutól megkérdeztem a hozzávalók arányát, majd előhívtam a gyerekkori emlékeimet. A tészta gyúrása és nyújtása sohasem hozott lázba, de azt nagyon szerettem, amikor a nyújtófára feltekert tésztát kettévágták, sőt, azokra a kínokra is élénken emlékszem, amikor a nagy késsel kellett volna finom metéltet vágnom. Természetesen most is a könnyebbik végén fogtam meg a munkát, papardellét, azaz igen széles széles metéltet csináltam. Nem szépítem. Tésztát gyúrni melós és igencsak megdolgoztatja a kéz és a kar izmait, de megéri minden fáradtságos percét, mert a frissen gyúrt és kifőzött tészta fényévekkel jobb, mint a bolti száraztészta. Nem csak férjem értékelte a munkámat, hanem fiam is, aki rögtön azt kérte, hogy most már mindig ilyen tésztát együnk és dupla adagot tüntetett el a pörköltes papardelléből. Igazán széles széles metélt, azaz divatosabb nevén papardelle vagy tagliatelle. Hozzávalók 3-4 személyre: 30 dkg liszt 1 tojás 1 dl víz Egy keverőtálba kimérem a lisztet, lyukat csinálok a közepébe és oda öntöm a felvert tojást és a víz 90 %-át. Azért nem öntöm hozzá azonnal az összes vizet, mert a tojás nagyságától is függ, mennyi vizet kell mellé tenni, hogy ruganyos, de kemény tésztát tudjak belőle gyúrni. Először villával dolgozom össze a hozzávalókat. Ilyenkor már látszik, hogy a tojás és a víz hogyan veszi fel a lisztet. Ha kell, öntök még hozzá egy kevés vizet. 1 evőkanálnyinál sohasem többet és elkezdem kézzel gyúrni. Ha a tálban van még liszt és ilyenkor még gyúrhatatlanul kemény a tészta, akkor kell még hozzá víz. Ha a tészta hozzávalói összeálltak, lisztezett deszkára (asztalra) teszem és meggyúrom. Jól meg kell dolgozni a tésztát, ami akkor jó, ha már egyáltalán nem ragad a kézre és az állaga selymes, ruganyos, de kemény.
A meggyúrt tészta: kemény, de tapintása selymes (Fotó: Myreille)
A kinyújtott tésztát fel kell tekerni a fára. (Fotó: Myreille)
Levágtam a tésztát a sodrófáról. (Fotó: Myreille)
A tésztát csíkokra vágom, majd szétszedem (Fotó: Myreille)
Elképesztően szép tésztaszalagok. (Fotó: Myreille)
Már csak főzni kell. (Fotó: Myreille)
Házi széles metélt pörkölttel, tejföllel és sajttal (Fotó: Myreille)




