term ID:
parent cat ID:73
parent cat ID 1:3
post ID:731
category_3 #e62e2e

Janssons frestelse, avagy a kedvenc halas rakott krumplim

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Janssons frestelse, avagy a kedvenc halas rakott krumplim

Myreille - Publikálva:

A Janssons frestelse készülhet szardellával, de sprotnival szoktam készíteni. Az egyik kedvenc halas ételem.

Jansson megkísértése, avagy a kedvenc halas rakott krumplim

Janssons frestelse (Jansson megkísértése), avagy a kedvenc halas rakott krumplim (Fotó: Myreille)

Tehát annyi “tradicionális” és “eredeti” változatban készül, mint nálunk a rakott krumpli, a töltött paprika és a pörkölt. És, természetesen,  mindenki esküszik a saját, családi receptjére. Én a Janssons frestelse-ről, azaz  “Jansson megkísértéséről” először Lajos Mari-Hemző Károly “99 zöldségtál 33 színes ételfotóval” könyvében olvastam, nagyjából 20 évvel ezelőtt. Ott “Jansson megkísértése” – “Jansson’s Frestelse” – svéd specialitás címmel futott. 

“Nem tudni, ki is volt Jansson úr és miért böjtölt, de az biztos, minden fogadalmát feledte és engedett a kísértésnek, amikor megpillantotta az ételt.”

Svédország és a tradicionális halas krumpli felfedezése meg a legenda ellenőrzése még vár rám, de a halat kedvelő embereket és önmagamat bármikor megkísértem ezzel az étellel. Persze, ez a recept se egészen ugyanaz, mint amit anno találtam, de ez az én “eredeti” Jansson megkísértésem:

Két nagy hagymát megpucolok, felkockázom és bő olajon dinsztelem. Néha megkeverem, közben bő egy kiló krumplit megtisztítok és ceruza vastagságú darabokra vágom. Az aranybarna hagymát összekeverem a krumplival és felét a sütőtál aljára borítom. (Szerintem elég annyi olaj a sütőtál aljára, amennyi a hagymán és a krumplin van.) Kicsit megzom, eléggé megborsozom.

Három doboz “füstölt sprotni olajban”-t egyenletesen rászórok, de miközben kiveszem a dobozból és az olajból a halakat, leszedem a farkukat és kiveszem a gerincüket. (Engem a gondolat is rémiszt, hogy ropog a fogam alatt.)

A halréteg után jön a maradék hagymás krumpli. Kicsit megsózom, eléggé megborsozom. Meglocsolom 2,5 dl tejszínnel és 0,5 dl tejjel. Lefedem a sütőtál tetejével és kb. 180 fokos sütőben 1 órán keresztül sütöm.

Jansson megkísértése, avagy a kedvenc halas rakott krumplim

Jansson megkísértése, avagy a kedvenc halas rakott krumplim (Fotó: Myreille)

Langyosan a legfinomabb, de ha marad, rájárunk és hidegen elkopik, mert az állaga a gratin de pommes de terre-hez hasonlít, az íze pedig füstölt, “carbonaras”. Gondoltad volna, hogy ez a recept, már 2009-ben olvasható volt a moksha.hu-n? Most nem csak újrafőztem, de fotóztam is. Az egyik kedvencem. Sajnos, a gyerekeim nem rajonganak érte. Kiborulnak a krumplitól (!!!), csak a halat eszik ki belőle!

Összegzés
recipe image
Recept
Jansson megkísértése, avagy a kedvenc halas rakott krumplim
Szerző
Dátum
Idő

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra