Klasszikus New York-i cheesecake

Myreille

Szemérmetlenül egyszerű recept elképesztő végeredménnyel. Fix helye van a konyhatündérek top10-es listáján.

Hozzávalók:
1 csomag (250 g) Hobbits keksz
8 dkg vaj
750 g mascarpone*
2,5 dl tejszín
4 tojás
1 vanília rúd
1 citrom
15 dkg cukor
csipet só

A 28 cm átmérőjű tortaformát kívülről (az oldalát és az alját) alufóliával körbetekerem, mert a híg krém könnyen kifolyik és a sütő takarítása nem a kedvenc elfoglaltságom.

A kekszet aprítógépben morzsásra darálom, majd összekeverem a kihűlt, megolvasztott vajjal. Az így kapott tésztát a vékonyan kivajazott sütőforma aljára nyomkodom, és 5-7 percre a 180 fokra előmelegített sütőbe teszem.

Amíg a tészta a sütőben alakul, elkészítem a krémet.

A tojásokat kézi habverővel habosra keverem a cukorral, majd hozzákeverem a mascarpone-t, a tejszínt, a kikapart vaníliarúd belsejét, a reszelt citrom héját és a csipet sót. Nem kell agyonverni, csak simára kell keverni.

A krémet óvatosan a kekszmorzsás alapra öntöm és 180 fokos sütőben 50 percig sütöm*. Ennyi idő után a közepe még folyékonynak fog tűnni, de nem szabad tovább sütni, mert akkor kiszárad.

*Frissítés 2016.11.21-én: Közben lett egy jobb sütőm és alsó-felső sütés, légkeverés mellett 180 fokon elég volt 40 perc és nem túlzás azt állítani, hogy tökéletes lett a sajttorta.

Amikor cheesecake kihűlt, egy éjszakára hűtőbe teszem, hogy a krém elérje tökéletes állagát.

Önmagában is nagyon finom, de jól illenek hozzá a savanykás gyümölcsök (málna, szeder, ribizli, áfonya) illetve a piros bogyós gyümölcsökből készült szószok.

New York-i cheesecake (Fotó: Myreille)

New York-i cheesecake (Fotó: Myreille)

*A mascarpone helyettesíthető illetve részben kiegészíthető Philadelphia natúr sajtkrémmel. (A lényeg, hogy 750 g legyen, ami a tortába kerül.) A mascarpone általában olcsóbb és én nem érzek különbséget a végeredményben a két hozzávaló között, így az ár szokott dönteni. Ha beleszaladok egy akcióba, akkor készült már a cheesecake csak sajtkrémből is.

Summary
recipe image
Recept
Klasszikus New York-i cheesecake
Szerző
Dátum

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra