Málnás csokoládétorta isteni csokikrémmel

Myreille

A klasszikus vajkrémtől kiráz a hideg. A csokitortát friss málnalekvárral töltöttem, a tetejére pedig a világ legjobb és egyben legegyszerűbb csokikrémje került.

 

Ebben a tortában egy deka vaj sincs – se a torta tésztájába, se a krémbe nem került vaj – mégis finom és kicsit se száraz, az ízeket pedig a málna, a vanília és a csokoládé tökéletes harmóniája uralja. A recept előnye, hogy bár meg kell sütni a tortát, meg kell főzni a málnát és a csokikrémet is, mindössze 11 hozzávaló kell hozzá és néhány keverés…

 

malnascsokitorta01

Málnával töltött csokitorta ganache krémmel (Fotó: Myreille)

Csokitorta

Hozzávalók 26 centi átmérőjű tortaformához:
350 g tejföl
4 tojás
200 g cukor
1 teáskanál őrölt vanília (2 csomag vaníliás cukorra helyettesíthető)
250 g liszt
4 evőkanál (holland) kakaópor
1/4 teáskanál szódabikarbóna

A tejfölt a tojással, a cukorral és az őrölt vaníliával elkeverem, majd simára keverem a liszttel, kakaóval és a szódabikarbónával.

A tortaformába öntöm – ha olyan a forma, akkor olajozni/vajazni kell vagy sütőpapírt tenni bele – és 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt, tűpróbáig sütöm. (Tűpróba: A torta közepébe kell szúrni egy fogpiszkálót és ha nem tapad rá már nyers tészta, akkor kész. Több helyen is meg lehet nézni, nem árt a tortának.)

Málnalekvár

Hozzávalók:
300 g málna (lehet friss és fagyasztott is és lehet bele tenni egy marék piros-fekete ribizlit is, ha akad)
1 evőkanál cukor (tényleg nem kell bele több, ne legyen túl édes)
1 evőkanál whiskey

A málnát, a cukrot és a whiskey-t egy lábasba teszem, felforralom és sűrű, fényes szósszá főzöm. Olyan lesz, mint a lekvár, csak nem annyira édes.

A langyosra hűlt tortát középen kettévágom és mindkét oldalát megkenem a málnaszósszal, majd egymásra fordítom a két felet, azaz összeállítom a tortát.

Sem a tortát, sem a “málnalekvárt” nem hűtöm ki teljesen, hogy a tésztát kisit átjárja a málnaszósz.

Csokikrém, avagy a ganache

Hozzávalók:
2 dl tejszín
250 g étcsokoládé (legalább 45 %-os)

Egy nagyobb lábasban  forráspontig hevítem a tejszínt, de nem forralom. Leveszem a tűzről, beleöntöm a feldarabolt csokoládét és habverővel simára keverem, majd tovább keverem, hogy egyenletesen hűljön a krém. Legalább 3-5 percig kevergetni kell, amíg langyosra hűl. Amikor a hideg tányérra cseppentett csokikrém nem folyik el, akkor a (kihűlt) torta tetejére lehet önteni.

A ganache nem keményedik meg úgy, mint a csokimáz, szó szerint csokikrém lesz a torta tetején.

malnascsokitorta02

A világ legfinomabb csokitortája málnával és isteni csokikrémmel (Fotó: Myreille)

Életünk lapjai: Hello május! Házassági évforduló, férj szülinap (fordított sorrendben) és magamhoz is jó vagyok – a málna és a csokoládé páros a legeslegnagyobb kedvencem -, avagy hogyan tanulta meg a majdnem 5 éves fiam, hogy mi az a ganache. Ez a torta nem jöhetett volna létre Zsombor segítsége és szorgos kóstolása nélkül. Szeretlek!

Apró műhelytitkot, hogy ebben a hónapban ez volt a harmadik málnás csokitorta. A tésztával és a tetején lévő csokival kísérleteztem a legtöbbet. A ganache helyett először csokimázt tettem a tortára, mert állítom, hogy nem szeretem a trüffelt… Ide viszont kell ez a krémes bujaság. Persze, a kevésbé tökéletesek sem száradtak ránk, de most lett meg minden, amit egy málnás csokitortától remélek.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

4 hozzászólás a “Málnás csokoládétorta isteni csokikrémmel” című cikkhez.

  1. Tamara szerint:

    Az lenne a kérdésem, hogy milyen tejszínt használjak? Habtejszínt melegíteni? Esetleg ha tudsz egy márka nevet is adni hozzá, hogy biztos jó legyen. Válaszod előre is köszönöm. Üdv.

    VálaszVálasz
  2. Myreille szerint:

    A ganache-t nem én találtam fel, a cukrászatban ismert dolog. Én a Lidl saját márkás habtejszínt szoktam használni, de bármilyen rendes tejszínnel működik. Ne legyen zsírszegény és ne legyen növényi. A tejszínt nem kell forralni, csak forrás pontig hevíteni. Ami a tejszínnél fontosabb, az a csoki. Tényleg jó minőségű legyen és ha bizonytalan vagy, akkor tárazz be 100 g-mal többet és ha kell, akkor abból tegyél még hozzá. Látni fogod, ahogy sűrűsödik a ganache és ha hideg tányérra pár cseppet teszel, akkor látni fogod, mennyire köt. A folyamatos keverés is fontos. Tulajdonképpen a csoki temperálását végezzük így.

    VálaszVálasz
  3. Nóra szerint:

    Miri!
    Imádom a receptjeidet, mert mindig pontos a leírás és tökéletes a végeredmény.
    A torta elképesztően finom és még konyhatündérnek sem kell lenni hozzá. Örök hálám, hogy megosztod. Én annyit változtattam, hogy a málna mellé még egy kis feketeszedret tettem, ami még jobban zselésíti a végeredményt. Mennyei!

    VálaszVálasz
  4. Nóra szerint:

    Kedves Miri!
    Nagyon köszönöm a receptet, recepteket, függő(d) lettem. :)
    Én a málnát, naranccsal helyettesítettem. ;)
    Hmmmmmmmmmmm……………………… :)

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra