Padlizsánkrémek némi szentségtöréssel

Myreille

Két variáció padlizsánkrémre: a majonézes-fokhagymás és marokkói ihletésű. Bármelyik készül, pillanatok alatt elfogy.

Majonézes-fokhagymás padlizsánkrém

Hozzávalók:
1 kg (kb. 3 közepes) padlizsán
1 tojássárga
0,6-0,8 dl olaj (napraforgó vagy repce)
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál mustár
negyed citrom leve

bors

A padlizsánok szárát levágom, negyedelem és kockákra vágom. Egy üvegtálba pakolom és 17 percre, maximális teljesítményre beteszem a mikróba. (Nincs türelmem sütögetni, pucolni és egyebek, viszont a mikró után is igen finom a végeredmény.)

A tojássárgát elkeverem a mustárral, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáöntöm az olajat. Apránként adagolom az olajat. (Igen, ilyen egyszerű házi majonézt csinálni.)

A padlizsánokat forrón a megpucolt fokhagymákkal együtt botmixerrel pépesítem, megsózom, megborsozom, belekeverem a citromlevet és állni hagyom. Amikor kihűlt belekeverem a tejfölt és a majonézt.

Olykor kevés pirospaprikát és/vagy szezámmagot is keverek bele.

Marokkói stílusú padlizsánkrém, azaz majdnem zaalouk

Hozzávalók:
1 kg (kb. 3 közepes) padlizsán
1 nagy fej vöröshagyma
olaj
3 gerezd fokhagyma
negyed citrom leve
nagy csokor petrezselyem

bors

A padlizsánt felkockázom és 17 percre,. maximális teljesítményen mikróba teszem. Közben a hagymát és a fokhagymát apró kockára vágom és kevés olajon aranybarnára pirítom. A padlizsánra ráöntöm a hagymát az olajjal együtt, meglocsolom citromlével, sózom, borsozom, beleteszem a petrezselyem levelét és az egészet pépesítem.

Ha van itthon koriander, akkor egy kisebb csokrot abból is szoktam mellé tenni.

Mivel ebben a receptben semmi sem lazítja a padlizsánt, sokkal vastagabb, mint a majonézes változat.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra