Pikáns csábítás: birsalmával töltött kosárkák

Myreille

Francia cukrászdák csábító kirakatát idézik az apró kosárkák, amelyek nem csak édességnek tökéletesek, hanem jóféle érett sajttal is remek csemegék.

Birsalmás kosárkák (Fotó: Myreille)


Hozzávalók:
Töltelék:
1-2 birsalma
2-3 evőkanál cukor
A birsalmákat alaposan megmosom, majd felkockázom úgy, hogy a magházukat kivágom, de a héjukat rajtuk hagyom. Cukorral és annyi vízzel, amennyi ellepi felforralom és addig főzöm, amíg a húsuk megpuhul. A birsalmákról leöntöm a levet, ezt megisszuk gyümölcslének illetve remek forró ital hideg őszi estéken, a birsalmákat pedig mixerre pürésítem. Én szeretem a birsalma savanykás, aromás ízét, nem cukrozom nagyon, szóval érdemes megkóstolni, hogy kellemesen pikáns legyen.
Tészta 12 db kosárhoz:
15 dkg liszt
1 tojás
2 evőkanál cukor
5 dkg vaj
csipet vaj
A hozzávalókat egy tálba mérem és kézzel tésztát gyúrok. Gyorsan összeáll. Folpackba csomagolom és 20 percig pihentetem a hűtőben, majd 2 mm vastagra nyújtom lisztezett deszkán. 10 centi átmérőjű köröket szaggatok belőle, amelyeket muffin formába ültetek, hogy kis kosárkák keletkezzenek.
180 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütöm a tésztát, majd 2 kiskanálnyi birsalmaszószt teszek minden kosárba és további 15-20 percig sütöm, amíg a tészta megpirul a szósz pedig birsalmasajt szerűen kicsit megsül.
Édességnek is remek, de jóféle érett sajt ugyanúgy illik hozzá.
A birsalmaszósz több lesz, mint amennyi a kosárkákba kell, nálunk – a fiam kérésére – birsalma “gumicukor” készül a maradékból.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra