Smarni először – sietős, egyszerű császármorzsa

Myreille

A császármorzsa egyszerű, gyors, olcsó és finom, ráadásul csupa olyan dolog kell hozzá, amely mindig van otthon. Alaprecept.

Rögtön azzal kezdem, hogy a nagy császármorzsa-vitát nem akarom eldönteni. Én azt ígértem meg – igen, kérem, ez smarni-kívánságműsor -, hogy elmondom, hogyan szeretem és hogyan csinálom. Aki grízzel szereti, hagyja is abba az olvasást, mert az én smarnim liszttel készül és a sok nagy “vesés” darab között kevés morzsával.

A recepten kívül a smarni nagy titka a serpenyő. Régen anyu lábasban sütötte, de én mindig teflon serpenyőben csinálom. Ha jó a serpenyő, akkor a tészta csúszkál benne – mint egy túlméretezett palacsinta – és ilyenkor könnyű nagy darabokat sütni, ha pedig a tészta ragad le az edény aljára, akkor morzsásabb lesz a végeredmény.

smarni01

Smarni, avagy császármorzsa – gyors, egyszerű, olcsó változat/Fotó: Myreille

Hozzávalók 2 személyre:
3 tojás
3 evőkanál (azaz 6 dkg) liszt
0,5 dl tej
1 evőkanál olaj
csipet só
cukor
baracklekvár

A tojásokat egyesével feltöröm, felverem, belekeverem a lisztet, tejet és a csipet sót. Teszek még bele egy csipet, tényleg csak egy csipet cukrot is, hogy a semlegesből az édes fele vigyem el a tésztát, de én sohasem szoktam cukrozni ennél jobban a tésztát, mert úgy könnyebben megég, másrészt pedig a tetejét úgyis irgalmatlanul megszórom.

A serpenyőt az olajjal együtt felforrósítom és beleöntöm a masszát. Várok egy kicsit, majd fakanállal felnegyedelem az óriási “palacsintát” és megfordítom. (Ha ragad a tészta, akkor sűrűn kell kevergetni, ha nagyon ragad, akkor venni kell egy új serpenyőt (teflont, kerámiát vagy vasat), a lényeg, hogy jó legyen, azonnal megoldás viszont nem más, mint az olaj. Menjen még egy evőkanálnyi a serpenyőbe.

Fakanállal darabolom és kevergetem. Nagy lángon, gyorsan kell dolgozni, hogy a tészta megpiruljon, de ne száradjon ki.

Forrón mehet a tányérra, én kristálycukorral és baracklekvárral szeretem. Persze, lehet porcukrozni is, nem lesz belőle harag.

smarni05

Smarni, avagy császármorzsa – gyors, egyszerű, olcsó változat/Fotó: Myreille

smarni06

Smarni, avagy császármorzsa – gyors, egyszerű, olcsó változat/Fotó: Myreille

smarni07

Smarni, avagy császármorzsa – gyors, egyszerű, olcsó változat/Fotó: Myreille

Kattanj a mokshára a Facebookon is!>>>>

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

2 hozzászólás a “Smarni először – sietős, egyszerű császármorzsa” című cikkhez.

  1. Márta szerint:

    Biztosan nagyon finom!Ki fogom próbálni ezt a receptet is..
    Tényleg csak “fél “deciliter tej kell bele? :)
    Üdv:Márta.

    VálaszVálasz
  2. Myreille szerint:

    Igen, tényleg csak ennyi tej. A 3 tojás elég nedvességet tartalmaz – persze, nem fürjtojásokról beszélek – és én hiszem, hogy nem kell lisztesebbé tenni a tésztát, hanem így finom. A smarni masszának sűrűbbnek kell lenne jóval, mint a palacsintatésztának.

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra