Sült paradicsom a dunsztosban – mert sokkal jobb, mint főzve

Vidra

A szanaszét főzés és a forrón hámozás nem az én világom, ráadásul a sült paradicsom íze ezerrel finomabb. Bónusz: még kavargatni sem kell.

Sült paradicsom (Fotó: Vidra)

Sült paradicsom (Fotó: Vidra)


Még úgy is rengeteg paradicsommal kell idén megbirkóznom, hogy a sajátjaim java részét elvitte a monília. Sima és erős ketchup már több tonna készült, az egészben eltevős, lében főzős és darabonként hámozós mókához viszont nem volt időm és erőm. A sült paradicsom viszont mindig nagyon bejön a babos-tojásos-szalonnás körethez, úgy gondoltam hát, eltevősre is megcsinálhatnám (nyilván feltaláltam ezzel a meleg vizet).
Aki nem bírja a héjat, sülés után megpróbálkozhat a leszedéssel, ebben az esetben érdemes csak félbe vágni a paradicsomokat.
A hozzávalók tehát:
Paradicsom
Olívaolaj

Bors
Barnacukor
Hagyma
Fokhagyma
Friss rozmaring és bazsalikom
Egyszerű és finom. Zárd befőttesüvegbe a nyarat! (Fotó: Vidra)

Egyszerű és finom. Zárd befőttesüvegbe a nyarat! (Fotó: Vidra)


A megmosott paradicsomokat felezem, negyedelem, sűrűn bepakolom a tepsibe (ha nem akarom később leszedni a héját, akkor a vágott felükkel fölfelé, ha igen, akkor praktikusabb, ha lefele fordítom őket, így viszont a sózást-borsozást sütés utánra javasolt hagyni).
A további hozzávalók mennyiség szempontjából mind érzésre mennek: meglocsolom a paradicsomokat egy kis olajjal, megszórom nagy szemű sóval, őrölt borssal és egy csipetnyi cukorral. A szeletelt hagymát, fokhagymát és egészben a zöldfűszereket is elegánsan közéjük hintem, aztán mehet a 180 fokos sütőbe az egész. Akkor van kész, ha már ráncosodik a héja és még nem égtek szénné a bazsalikomlevelek.
A megsült mindent a zöldfűszerek kivételével egy serpenyőbe teszem át, és botmixerrel átdolgozom. Pizza-alaphoz jóval darabosabbra hagyom, a tésztaszósznak való részt alaposabban pürésítem. A felforrósított szószt kimosott üvegekbe töltöm, nedves dunsztban bugyogtatom vagy fél órát (vagy a lezáratlan üvegeket sütőbe teszem 120 fokon ugyanennyi időre) , utána mehetnek pihenni a takaró alá két napra.
Azon kívül, hogy kevesebb vele a macera, mint a főzős verziókkal, az íze is sokkal karakteresebb és nyáridézőbb; már előre örülök a téli pizzáknak és spagettiknek.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra