Varázslat szinte semmiből: Sült túrótorta ribizli pöttyökkel

Myreille

Cheesecake-et ettem volna, de nem volt itthon mascarpone, meg különben is drága, de a túró akciós volt, tejföl meg tojás szerencsére volt itthon.

Bevallom becsülettel, hogy nagyon megkívántam a New York-i Cheesecake-et, de se keksz, se sajtkrém, se mascarpone, se tejszín nem volt itthon. Szerencsére tojással jól álltam és volt a hűtőben túró és tejföl is, a mélyhűtőben pedig őrizgettem egy kis marék piros és fekete ribizli csomagot. A végeredmény olyan finom lett, hogy felvettem a családi kedvencek közé.

sultturotortaribizlivel

Sült túrótorta ribizli pöttyökkel (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:
250 g túró
450 g tejföl
3 tojás
200 g cukor
1/4 teáskanál vanília őrlemény (ha nincs, akkor vaníliás cukorral helyettesíthető, de akkor csökkenteni kell a “sima” cukor mennyiségét)
4 evőkanál liszt
nagy marék piros és fekete ribizli vegyesen. Lehet friss és lehet mélyhűtött is.
vaj a sütőforma kivajazásához

A túrót a tejföllel és a cukorral egy nagy tálba teszem és a botmixerrel simára turmixolom. Az összes túrógöböcskét eltüntetem.

Beleteszem a tojásokat és a vaníliaőrleményt, és most már habverővel, alaposan elkeverem. Végül belekeverem még a lisztet is és kivajazott sütőformába öntöm. Vagy 28×38-as téglalap alakút vagy 26 centis tortaformát érdemes használni. Megszórom a ribizlivel.

180 fokra előmelegített sütőben 40-50 percig sütöm, amíg a tészta mindenhol megszilárdul. Ezután hagyom kihűlni és végül egy éjszakára a hűtőbe teszem.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

3 hozzászólás a “Varázslat szinte semmiből: Sült túrótorta ribizli pöttyökkel” című cikkhez.

  1. Zsófi szerint:

    Kedves Myreille!
    Rabja vagyok a receptjeidnek és mindenképp ezt a tortát sütném meg a héten :), de épp se 28×38-as formám, se 26-os tortaformám, így elkezdtem számolgatni, hogy hogy is közelíthetném a méreteket a legjobban… (Bocsánat érte, matematikus vagyok. :)) Területszámítás alapján 28×38= 1064, 13^2*Pi=531. Ezek szerint egyik említett formában dupla olyan vastag lesz a süti, mint a másikban. Melyik irányt javaslod, ennek a tortának vajon mi áll jobban? Így ismeretlenben, érzésre finomabb a kisebb formás, de vastagabb verzió és így süljön kicsit tovább is?
    Válaszodat előre is köszönöm,
    Zsófi

    VálaszVálasz
  2. Myreille szerint:

    Kedves Zsófi!
    Nagyon kedvelem, aki szereti és érti a matematikát. Az edények méreteit – szó szerint – konyhanyelven adtam meg. Az üveg, téglalap formájú sütőtálam felső, külső méreteit adtam meg, ám a tál oldala nem egyenes, fenekének mérete jóval kisebb. (Tulajdonképpen egy fejtetőre állított csonka gúla.) Sajnos, a forma most nincs a közelemben, így nem tudom lemérni, de úgy tippelem, hogy legalább 3-4 centivel kisebbek a “fenék”-méretek, így nincs ekkora különbség a két forma alapterülete között és kb csak a szögletes tűzálló tál harmadáig ért a massza. 530-600 közötti vagy körüli formát válassz, és addig süsd, amíg a széle megpirul és ha megrázod a sütőtálat/formát, már nem remeg a közepe. 20 perc után nézz be és látni fogd, hogyha megrázod – nagyon finoman, nagyon kicsit, nehogy megégesd magad! -, akkor mozog a közepe és milyennek nem kell lennie, ha jó. :)
    A cheesecaket nem szoktam ennyire kiszárítani, de ennek a desszertnek szerintem jót tesz, ha kicsit szilárdabb.
    Jó sütést!
    Myreille

    VálaszVálasz
  3. Zsófi szerint:

    Kedves Myreille!

    Végül hagytam a sakkozást és beújítottam egy szépséges, üveg, magas falú 27 centis (barázda nélküli, egyenes aljú) piteformával és nyamm-nyamm, milyen guszta torta készült tegnap… szinte fájt reggel érintetlenül hagyni, mert már illatra is szuperfinom! No de este jön a család és ha tippelhetek, pikk-pakk bepusziljuk! :)
    Nagyon köszi a receptet!
    Zsófi

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra