Szalonnával sült cukkini fokhagymás tejföllel

Myreille

10 perc meló darabolással és sütéssel együtt, a végeredmény azonban rafináltabb dolgot sejtet. A sült szalonna a mennyekbe emeli a cukkinit.

 

A cukkiniben az a jó, hogy nincs erőtejes íze, így néha az állaga és zöldség mivoltja miatt kerül a serpenyőbe. Nagyon szeretem a cukkiniből főzött tökfőzeléket, mert rajongok a kaporért, a cukkinis shakshouka komoly függőséget okoz és szívesen házasítom a cukkinit szalonnával, mert attól vastag lesz, bőséges, el is felejtem, hogy zöldség van a tányéron. Na nem, nincs nekem bajom a zöldségekkel, de a pirosra sült szalonnánál kevesebb jobb dolgot ismerek.

szalonnascukkini01

Szalonnával sült cukkini fokhagymás tejföllel (Fotó: Myreille)

Hozzávalók 2 személyre:
2-3 szelet angolszalonna (érlelt, füstölt)
1 közepes, de zsenge cukkini
1 pohár tejföl
1 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors
esetleg só

A szalonnát vékony szeletekre vágom és forró serpenyőben zsírjára sütöm. Sőt, még egy kicsit tovább, hogy meg is piruljon.

Közben hosszában négybe vágom a cukkinit, kivágom a magrészét, a héját rajta hagyom, majd a cukkinicsíkokat feldarabolom. (Nagyjából 1 centis darabokra vágom a cukkinit, így pont falatnyi darabok lesznek.)

A szalonnára dobom a cukkinit, alaposan megborsozom és addig sütöm, amíg a cukkini aranybarnára pirul, megpuhul, de nem fő szét. (2-3 perc nagy lángon folyamatos kevergetés mellett. Nem főzöm, párolom a cukkinit, hanem sütöm, ez nagyon fontos.)

Forrón mehet a tányérba, mellé fokhagymás tejfölt eszek, illetve kell egy kis jó puha kenyér is, amivel a szalonna zsírját ki lehet törölni. Nekem elég sós, a szalonnától, de aki akarja, még sózhatja.

szalonnascukkini02

Szalonnával sült cukkini fokhagymás tejföllel

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra