Szezámmagos keksz: az élet napos oldala

Myreille

A szezámmagos keksz nem valami újmódi furcsaság, hanem tömény jóság, amit nagyon, de nagyon jó ropogtatni.

szezammagoskeksz02

Ropogós szezámmagos keksz (Fotó: Myreille)

Arra gondoltam, hogy a szezámmagos karamellfalatokon kívül lehetne olyan süteményt sütni, amely tömény szezámmag, na meg egy kis cukor, liszt, vaj. Szóval semmi reform és űberegészséges dolog, csak az a fontos, hogy a végeredmény finom legyen. Ha pedig több jó van benne, mint egy töltetlen cukorkában, az a ráadás.

szezammagoskeksz03

Ropogós szezámmagos keksz (Fotó: Myreille)

Hozzávalók 36-38 darabhoz:
5 dkg vaj
1 dl habtejszín
15 dkg kristálycukor
20 dkg szezámmag (hántolatlan)
12 dkg liszt

A vajat, cukrot, tejszínt és szezámmagot egy lábasba teszem és kevergetve összeolvasztom. Leveszem a tűzről. Belekeverem a lisztet. 5 percig állni hagyom, majd kisebb diónyi gömböket formázok a tésztából, amelyeket két tenyerem között (kb. 2 mm vékonyra) szétlapítok.

Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem – sütés közben csak kicsit terül, nem kell nagy távolságokat tartani – és 180 fokos sütőben – 5 perc alatt megsütöm. Érdemes nézegetni. Akkor jó, amikor a széle aranybarnára sül.

szezammagoskeksz04

Ropogós szezámmagos keksz (Fotó: Myreille)

Ez egy nagyon ropogós keksz – ha nyers akarok lenni, akkor kemény és “kopog” is -, de jó rágni, jó ahogyan az édes ízek mellett megjelenik a szezámmag gazdag íze. Nekem az jut róla eszembe, hogy élni jó!

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

4 hozzászólás a “Szezámmagos keksz: az élet napos oldala” című cikkhez.

  1. Anikó szerint:

    Nagyon tetszik. Azt kérdezném, hogy mézzel lehet -e készíteni. Egészség miatt. Köszönöm a választ.

    VálaszVálasz
  2. Myreille szerint:

    Mézzel még nem próbáltam, de elméletileg igen, csak a mennyiségre kell figyelni, hogy ne legyen túl ragadós a tészta.

    VálaszVálasz
  3. Motoflo szerint:

    A szezámamagot meg kell (lehet) előtte kicsit pirítani?

    VálaszVálasz
  4. Myreille szerint:

    De jó, hogy kérdezted, köszönöm! Akartam írni, de végül kimaradt. Forró, száraz serpenyőben át kell pirítani a szezámmagot, hogy finomabb legyen!

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra