term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:32675
category_3 #e62e2e

A tej-, az ét- és a fehér csoki után itt a negyedik, a Dulcey

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

A tej-, az ét- és a fehér csoki után itt a negyedik, a Dulcey

Myreille - Publikálva:

Adott a kakaóbab – már az aztékok is ismerték – de hosszú idő telt el, mire megszületett az ét- és a tejcsokoládé. Majd a fehér.  Pár éve pedig a szőke csokoládé, a Dulcey. Szőke csokoládé? Olyan, mint a szőke kóla? Nem is igazi csokoládé, csak valami újmódi furcsaság, igaz? – szólalt meg bennem a kételkedő, amikor először hallottam a szőke csokoládéról. Mert én pontosan tudom, milyen az igazi csokoládé és mitől ét, tej vagy éppen fehér. Mit lehetne ebben újítani? Szerencsére Frédéric Bau – a École du Grand Chocolat VALRHONA alapítója és csokiszakértője – sokkal, de sokkal kreatívabb ember nálam. Illetve szerencsésen peches. 10 évvel ezelőtt Japánban tartott főzőiskolát, amikor a fehér csokit a vízfürdőben felejtette és a hibát csak 10 órával később vette észre. A fehér csoki a lassú, de hosszú melegítés hatására megkaramellizálódott és megszületett a szőke csokoládé. Innen hosszú út volt a szőke csoki gyártása, a Dulcey csak 2013-ban került a boltokba.

Dulcey01

Dulcey, a szőke csokoládé

A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készül. A kakaóbabból csak a kakaóvajat tartalmazza, de ez is elég, hogy 1955-ös bemutatása után felkerüljön a csokoládék listájára. A Dulcey vagy szőke csoki színben és ízben a karamelles tejre emlékeztet, összetételében viszont szinte teljesen azonos a fehér csokival és ugyanúgy viselkedik, mint a csokoládék, felhasználása széleskörű, már ha az ember lánya nem eszi meg egy ültő helyében az első tábla szőke csokiját…
Dulcey02

Dulcey, a szőke csokoládé

Dulcey03

Dulcey, a szőke csokoládé

A Dulcey, ahogy a neve is sugallja, ízben a különleges karamellizált tejkrém, a dulce de leche-hez áll legközelebb, azonban állaga nem ragacsos, krémes, hanem ropogós, olvadós, mint ahogy egy csokoládétól megszoktuk.

A szőke csoki Magyarországon is kapható pl. a Sweetic Csokoládé Manufaktúrában. Szerintem a kóstolást érdemes a táblás csokival kezdeni, de előre figyelmeztetek mindenkit, aki szereti a fehér csokit és aki szereti a karamellt, menthetetlenül szőke csokoládé rajongó lesz.

Dulcey04_sweetic

Sweetic szőke csoki

Dulcey05_sweetic

Sweetic szőke csokis termékei

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra