Csak 5 hozzávaló: szezámos karamellfalatok

Myreille

Valahogy könnyebb szívvel ropogtatja az ember a pirított cukrot és adja a gyereknek, ha van benne valami egészséges is.

 

A szezámmag finom és egészséges. Ásványi anyagok közöl rendívül magas a kalcium, vas, magnézium, foszfor, cink, réz és mangán tartalma. Vitaminok közül pedig B1,  B6 és B3-vitamint valamint folsavat tartalmaz nagyobb mennyiségben.1

Én szoktam szórni szezámmagot a müzlibe is és valahogy könnyebb szívvel ropogtatja az ember a karamellt és adja a gyereknek, ha van benne valami egészséges is. Boltban is lehet kapni a szezámmagos karamellfalatokat, de otthon sem bonyolult elkészíteni, sőt gasztroajándéknak sem utolsó.

Szezámmagos finomság (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:
100 g cukor
2 evőkanál méz
csipet só
80 g szezámmag
1 kiskanál vaj

Egy nagyobb darab sütőpapírt nagyon vékonyan bevajazok.

Egy kis lábasban a mézet összekeverem a cukorral és felteszem a tűzre. Sűrűn kevergetem és amikor szép karamell színű, leveszem a tűzről. Amíg még forró beleteszem a sót, elkeverem, beleteszem a szezámmagot, jól elkeverem, majd beleteszem a vajat és jól elkeverem.

A szezámmagos keveréket a zsírpapírra öntöm, jól kilapítom (fél centi vastagra), majd hagyom kihűlni.

Amikor kihűlt, összetördelem és már lehet is enni. Mivel “sűrű”, tömény édesség, kevés fogy belőle, így a maradékot üvegbe teszem, ahol addig tárolni tudom, amíg el nem fogy.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

3 hozzászólás a “Csak 5 hozzávaló: szezámos karamellfalatok” című cikkhez.

  1. szerint:

    Köszönöm a receptet! nálunk szerintem nem kell üvegbe pakolni a maradékot mert nem lesz…. :) A szezámmag sosem jutott volna eszembe, a nagymamám darált mandulával csinálta (bár az csak cukor és mandula egyébként), vizes vágódeszkán kilapította, még langyosan felcsíkozta és a sodrófára tette behajlítva, hogy patkó alakú legyen.

    VálaszVálasz
  2. bizsonka szerint:

    Nagyon jó recept, köszönöm! Meg fogom csinálni!! Egy kérdésem lenne: ha most megcsinálom akkor karácsonyig nem romlik meg, ugye? Rama is jó bele vagy csak a rendes vaj jó bele?

    VálaszVálasz
  3. Myreille szerint:

    Nem romlik gyorsan, viszont csak vaj jó bele, a margarin nem!

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra