Ebben a sütiben az a jó, hogy 10 perc alatt összeállítható és csupa olyan dolog kell hozzá, ami általában van a kamrapolcon.
Liszt, zabpehely, cukor, vaj, valamilyen fűszer és valamilyen lekvár. Ennyi kell ehhez a ropogós sütihez. Én most éppen azzal a fél üveg szilvalekvárral készítettem, ami a befőzésből megmaradt. (Mert fél üveg lekvárt nem teszek a kamrapolcra.) De készíthető sárgabarack, málna, eper lekvárral is és nem csak nyáron, hanem egész évben.
Még meleg, most vettem ki a sütőből (Fotó: Myreille)
Ilyenkor még puha, nem szabad nyomogatni (Fotó: Myreille)
Forrón kell feldarabolni, utána nagyon ropogós és morzsás (Fotó: Myreille)
Hozzávalók:
15 dkg liszt
10 dkg zabpehely (apró szemű)
15 dkg nádcukor
1/4 teáskanál őrölt fahéj
15 dkg vaj
4-5 evőkanál lekvár
A lisztet, zabpelyhet, a nádcukort és az őrölt fahéjat összekeverem, beleteszem a kockára vágott vajat és morzsás tésztává morzsolgatom.
Egy 30 x 20 centis tepsit kibélelek sütőpapírral és a tészta felét a tepsi aljába nyomogatom. Megkenem lekvárral, majd rászórom a maradék morzsás tésztát és óvatosan megnyomkodom. 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha a teteje picit megpirul.
Forrón felkockázom, majd sütőpapírban vagy fém dobozban tárolom. Tea és kávé mellé egyszerűen isteni.
Bármilyen lekvárral el lehet készíteni. Én kedvelem savanykás lekvárral és fahéjat csak a szilvalekvárosba teszek, egyébként sima tésztát készítek.
Zabos süti szilvalekvárral. Kávé és tea mellé tökéletes. (Fotó: Myreille)