term ID:
parent cat ID:2
parent cat ID 1:3
post ID:64029
category_3 #e62e2e

Rizs tojással és zöldségekkel – tökéletes Egg Fried Rice recept

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Rizs tojással és zöldségekkel – tökéletes Egg Fried Rice recept

Myreille - Publikálva:

A párolt rizs sült tojással és roppanós zöldségekkel a világ legyegyszerűbb, leggyorsabb és legfinomabb étele. Ez nem köret, hanem párolt rizses főétel.

 

Ázsiai rizs tojással és zöldségekkel - a tökéletes Egg Fried Rice recept/Fotó: Myreille

Ázsiai rizs tojással és zöldségekkel – a tökéletes Egg Fried Rice recept/Fotó: Myreille

Az ázsiai zöldséges-tojásos rizshez először meg kell főzni a rizst és hagyni kell legalább langyosra hűlni, de az se baj, ha teljesen kihűl. Ebből adódik, hogy ez az étel a tegnapról megmaradt főt rizssel is készíthető.

Rizs főzése egyszerűen

Hozzávalók: 1 bögre rizs 2 bögre forró víz nagy csipet só

Szükséges még: 1 vastag aljú lábas és fedő 1 bögre (2.5 deciset használok)

Anyukám rettentő bonyolultan főzte a rizst, engem az a barátnőm tanított meg rizst főzni, aki hosszabb időt töltött Japánban. Mégse tudom azt mondani, hogy ez a japán rizsfőző módszer, mert Japánban nem sózzák a rizst főzés közben, én meg hiába próbáltam sótlanul, nem ízlett. Szerintem utólag már nem veszi fel a rizs ugyanolyan jól az ízeket.

Így lesz tökéletes a főtt rizs

 1. Vízforralóban nagyjából 6 dl vizet forralok. Picit többet szoktam forralni, mint amennyire szükség lesz és a forró vizet mérem ki a mérőpohárral.
 2. Kimérek 1 bögre rizst. (Figyelni kell, hogy meddig van a bögre, mert a vízet is majd addig kell önteni.)
 3. A vastag aljú, kislábast alatt alacsony hőfokra (villanytűzhely 3-as fokozatra) állítom, a rizst szűrőben, folyóvíz alatt alaposan megmosom.
 4. A rizst a lábasba öntöm. Megsózom.
 5. Ráöntök az egy bögrényi rizsre két bögre forró vizet. Lefedem a rizst – üvegfedőt használok, hogy lássam, mi történik a lábasban – és 16-18 percig főzöm. Ezalatt a rizs felveszi a vizet, megpárolódik és apró “ráklyukak” keletkeznek benne, ahol még fel-fel pukkan a víz. (Jellegzetes a hangja is ilyenkor, érdemes figyelni rá.)
 6. Elzárom, hagyom a hőt a rizs alatt és még 4-6 percig pihenni.
 7. Leveszem a fedőt. Szeletelő mozdulatokkal megkeverem a rizst és lehet enni. Vagy hagyni tovább hűlni a rizst a zöldséges-tojásos rizshez.

 

Ázsiai rizs tojással és zöldségekkel - a tökéletes Egg Fried Rice recept/Fotó: Myreille

Főtt rizs tojással és zöldségekkel – a tökéletes Egg Fried Rice recept/Fotó: Myreille

 

Az ázsiai zöldséges-tojásos rizs, az Egg Fried Rice nem köret, hanem főétel. Szellemében a mi tojásos nokedlinkre emlékeztet, de sokkal nagyobb ízkavalkád.

Zöldséges-tojásos rizs recept – Egg Fried Rice recept

Ha kész a párolt rizs, akkor úgy kell számolni, hogy előkészületekkel, mindennel együtt 10-15 perc alatt kész a zöldséges-tojásos rizs.

Hozzávalók: főtt rizs (2.5 decis pohárral kimért rizs megfőzve) 4 db tojás 3 db paprika (Kápia, TV paprika, kaliforniai paprika, hegyes erős, chili, jalapeno, ami éppen van a hűtőben. Érdemes arra figyelni, hogy a csípős-erős paprikából ne kerüljön túl sok az ételbe, de legalább háromféle (két édes, egy csípős) paprika használni szoktam.) 4 újhagyma chili (friss vagy tört) olaj szójaszósz (én sötétet használok, a világosabbtól nem barnul el ennyire az étel

 1. A paprikákat megmosom, és felkockázom. (A kápia, TV paprika, hegyes-erős zöld paprika és jalapeno a kedvenc összeállításom.)
 2. Az újhagymát megtiszítom és zöldjével együtt felkarikázom.
 3. A tojásokat felütöm, felverem nagy csipet sóval és a tört chilivel. (Ha nincs friss chili és tört chilit használok.)
 4. A wokban bőséges olajat hevítek, beleöntöm a tojásokat és sűrűn kevergetve rántottát sütök.
 5. Beleteszem a kihűlt, főtt rizst és tovább keverem.
 6. Beleteszem a felkockázott paprikát és tovább keverem nagy hőfok felett.
 7. Meglocsolom 1-2 evőkanál szójaszószal és keverem tovább.
 8. Beleszórom a felkarikázott újhagymát és kész. Lehet enni.

 

Variáció Egg Fried Rice-ra: Gombás-zöldséges-tojásos rizs recept

Tudom, ettől Uncle Roger sokkot kapna, de így is finom. Mondjuk még mindig nem olyan gáz, mint amikor Jamie Oliver chili jam-et tesz az Egg Fried Rice-ba.

Ez a változat annyiban tér el az előzőtől, nagyjából 400 g gombát meg kell tisztítani és cikkekre kell vágni. Ezután bőséges olajon pici sóval, sok frissen őrölt borssal meg kell sütni. A gomba levet ereszt, ezt el kell párologtatni és a gombát meg kell pirítani.

A kész gombát a wokból kiveszem. Mehet bele egy kis olaj és lehet kezdeni a tojásrántotta sütését. Ha megsült a tojás, mehet bele a rizs, mehet vissza a gomba. Alapos keverés után mehet bele a paprika és a szójaszósz, majd a végén a karikázott újhagyma.

Összegzés
recipe image
Recept
Párolt rizs tojással és zöldségekkel - a tökéletes Egg Fried Rice recept
Szerző
Dátum
Előkészítés
Sütés/Főzés
Idő

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra