Citromos joghurttorta

Myreille

Könnyű, finom és egyszerű. Sütő sem kell hozzá, csak egy hűtő.

A joghurttortáról minden, még az is, amire sohasem voltál kíváncsi.

Hozzávalók:
5 dl tejszín
5 dl joghurt
1 citrom
1 lime
10 dkg cukor
2 zacskó zselatin por (20 g) (vagy instant zselatin fix)
fél zacskó babapiskóta
langyos tej a babapiskóták mártogatásához
kandírozott citromhéj

26 cm-es tortaformát bebugyolálok alufóliába, hogyha valami balul ütne ki – fő az optimizmus -, akkor ne legyen az egész hűtő joghurtos. (Joghurt tortát – a fiam rákapott, tehát kiműveltem magam joghurttorta készítésből – szoktak “fordítva” is csinálni. Ekkor a formát (őzgerinc vagy jénai tál) kibélelik folpackkal, beleöntik a krémet, a tetejére teszik a babapiskótát és a végén, dermedés után fordítják meg.)

Miután bebugyoláltam a formát, a babapiskótát meleg tejbe megforgatom és egy rétegben a forma aljára sorakoztatom. Ha “sima” zselatint vettem, akkor addig melegítem a joghurttal, amíg eltűnnek a szemcsék. Ha melegítés nélküli zselatinhoz jutottam, akkor csak összekeverem a joghurttal. A tejszínt kemény habbá verem, beleteszem a cukrot, a citrom és a lime reszelt héját, és a lime, valamint a fél citrom levét. (A citromlé kicsit összehúzza a tejszínt.) Közben egészen langyosra hűl a joghurt, így az egészet összekeverem. Még egy kóstolás majd óvatosan a babapiskótákra öntöm.

Este szoktam megcsinálni, hogy másnap fogyasztható legyen. Tálalás előtt körbevágom a tortaforma szélét, leveszem, és a torta tetejét megszórom kandírozott citromhéjjal. Utóbbi elhagyhatónak tűnik, de érdemes beszerezni (Lehelt téri piacon szoktam beszerezni), mert remek kiegészítője a krémnek.

A Dr. Oetker Zselatinon Fontos felirat alatt olvasható, hogy ” A zselatin friss ananászhoz, kivihez, fügéhez és papayához nem használható”. Tudja valaki, hogy miért nem? (Az összetevők egyébként: zselatin és citromsav)

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra