Karácsonyi tengerész koktél: grog

Myreille

A grog kevésbé ismert, mint a puncs vagy a forralt bor, viszont van olyan jó, sőt szerintem még finomabb is. Íme a királyi matrózok karácsonyi grogja!

A grog legendája szerint nem egy megbízhatatlan kocsmáros kezdte vizezni a rumot, hanem a tengerészek rumozták a vizet, hogy hosszú hajóutak során az ivóvíz ne poshadjon meg. A grog története ezután népmesei kacskaringókat vett, amelyben továbbra is fontos szerepet kaptak a tengerészek, a citrom és az egészség, no meg az angol tea és a fahéj. Később színre lépett a méz és a cukor, valamint a többi citrusféle nevében a narancs és a lime is. Végül így esett, hogy a grog számtalan fajtája vallja eredetinek (és utánozhatatlannak) magát.
Annyi bizonyos, hogy víz és rum kell a groghoz, a téli zimankóban a testet és a lelket egyaránt felmelegíti és méltó riválisa a forralt bornak és a puncsnak. Én azt vallom, hogy annál jobb a grog, minél illatosabb és aromásabb.
Királyi matrózok karácsonyi grogja
Hozzávalók (4 személyre):
1 dl rum
6 dl víz
1 teafilter (Lipton Yellow Label)
2 evőkanál méz
1 rúd fahéj
1 citrom
esetleg 1 narancs
A vizet fel kell forralni a fahéjrúddal, majd le lehet venni a tűzről. Fél percre bele kell tenni a teafiltert, éppen annyi időre, hogy a teafű beszínezze a vizet, de jellegzetes, karakteres aromát ne kapjon. A megmosott citrom héját zöldséghámozóval le kell vágni és beledobni a “teába”, majd mehet bele a fél citrom leve (és az 1 narancs leve), a méz és a rum. Az egészet jól össze kell keverni, leszűrni, és még forrón, azonnal lehet fogyasztani. (Ha kihűl, akkor érdemes megmelegíteni, de forralni felesleges.)
Fahéj mellett szegfűszeget, szegfűborsot és szerecsendiót, sőt egy kevés gyömbért is lehet tenni a vízbe, hogy a grognak még karácsonyibb hangulata legyen.

Grog (Fotó: Myreille)


Grog (Fotó: Myreille)


Grog (Fotó: Myreille)

Ha tetszett a recept, csatlakozz te is a Facebookon a moksha.hu közösségéhez. Klikk!

Összegzés
recipe image
Recept
Karácsonyi tengerész koktél: grog
Szerző
Dátum
Sütés/Főzés

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra