term ID:
parent cat ID:3
parent cat ID 1:
post ID:41816
category_3 #e62e2e

Húsgolyótól a banánfagyiig – Egy gép mindenek felett?

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Húsgolyótól a banánfagyiig – Egy gép mindenek felett?

Myreille - Publikálva:

Pár napig tesztelhettem a háziasszonyok és a profi séfek kedvenc konyhagépét, a Thermomixet, ami párol, aprít, habot ver, dagaszt stb., 12 konyhagépet helyettesít. Korábban sohasem hallottam a Thermomix-ről, ám amióta néhány napot együtt töltöttünk a konyhában, kétszer is viszontláttam főzőműsorban és sokszor nosztalgiázom a “vele” készült ételekről.

Thermomix™ TM31

Thermomix™ TM31

Thermomix™ TM5

Thermomix™ TM5

A Thermomix története 1961-ben, egy egyszerű turmixgéppel kezdődött és az évtizedek alatt egyetlen gépbe sűrűsödött egy egész konyha. Sütni és fagyasztani a gép nem tud, de ezen kívül mindent. Bivaly erős a motorja így az összes aprítási, turmixolási, őrlési folyamatra képes, eldarálja a jeget is. Rendelkezik beépített mérleggel, képes habot verni, dagasztani, gőzölni, lekvárt főzni, párolni és pontos főfok szerint főzni. Jelenleg két változatban kapható. A régebbi (TM31-es) rengeteg gombbal állítható, az újabb (TM5-ös) viszont digitális, áramvonalas, elegáns és sci-fi-be illő szakácskönyv csatlakoztatható hozzá.
Eddig immunis voltam a kütyükre, de ez a szakácskönyv teljesen lenyűgözött, illetve az egész TM5-ös "sci-fi"-be illő kezelőfelülete és megjelenése.

Eddig immunis voltam a elektronikus kütyükre, de ez a szakácskönyv teljesen lenyűgözött, illetve az egész TM5-ös “űrkorszaki” kezelőfelülete és megjelenése. (Fotó: Myreille)

A gép használata roppant logikus és egyszerű. Alapszabály, hogy a késeknek mindig forogni kell és attól függően, hogy vágni vagy keverni akarunk, kell az irányt megválasztani. Ki kell még választani a hőfokot és a főzési időt, a többit a gép elvégzi. Isteni a német precizitás, ahogy minden takkra illeszkedik és passzol. Lehetetlen rosszul összerakni és valóban felhasználóbarát. A tervezők olyan apró részletekre is odafigyeltek, hogy a keverőkanál pöckével, szerencsétlenkedés nélkül ki lehet emelni a párolókosarat, hogy a Varoma rész akkor sem csúszik szét, ha leveszem a gépről és a tisztítása is egyszerű.
Fokhagymás-oreganos húsgolyót gőzöltem és azóta is álmodozom erről az ételről. (Fotó: Myreille)

Fokhagymás-oreganos húsgolyót gőzöltem és azóta is álmodozom erről az ételről. (Fotó: Myreille)

Pár nap alatt rengeteg ételt kipróbáltam. Dagasztottam kenyeret, köpültem vajat, csináltam komplett vacsorát – fokhagymás-oreganos húsgolyót párolt krumplival és borsmártással -, főztem krémlevest, madártejet 20 perc alatt és gyártottam rengeteg gyümölcsfagyit. De nem is az ételek voltak meglepetések, hanem az elkészítési módjuk. A kenyérnél először a mérleg funkciót használtam, kimértem a bödönbe a hozzávalókat, majd bekapcsoltam, kicsit felmelegítette magát, hogy az élesztő gyorsabban dolgozzon, majd sima tésztát dagasztott. A tésztát fél óráig hagytam kelni, majd megsütöttem. A vajhoz 30%-os tejszínt öntöttem a bödönbe és hagytam dolgozni. A vajat kicsit sóztam, de lehetett volna bele zöldfűszereket tenni, de aki ismeri a valódi vaj és a friss, házi kenyér csábítását, pontosan tudja, milyen jót vacsoráztunk. A visszamaradt írót krémleveshez használtam el. Ilyenkor a bödön úgy működik, mint egy lábas – 2 liter folyadék fér el benne – és miután az összes hozzávaló megfőtt, csak egy mozdulat volt a krémesítés. A húsgombócnál és a madártejnél főzés közben el kellett egyszer mosni a bödönt, de ez sem okozott problémát, rendes háziasszonynak éreztem magam, aki főzés közben el is mosogat.  – Amúgy nem vagyok ilyen, a mosogatás nem az erősségem. – A húsgolyóknál először a hagymát daráltam meg, majd ment a tartályba a többi hozzávaló és egy remek, ízesített húspépet vettem ki, amiből húsgolyókat formáztam és a pároló/gőzölő kosarába pakoltam. Ezután elmostam a bödönt és vizet tettem bele, a párolókosárba pedig pucolt, kockázott krumplit. Ment a gép 40 percig, majd a párolóvízzel csináltam egy borsmártást és kész volt a teljes vacsora mellesleg pedig ki is porszívóztam.
Banánfagyi: nincs benne tej, nincs benne cukor, csak a fagyasztott banán rendesen összedarálva és a végeredmény ilyen krémes. (Fotó: Myreille)

Banánfagyi: nincs benne tej, nincs benne cukor, csak a fagyasztott banán rendesen összedarálva és a végeredmény ilyen krémes. (Fotó: Myreille)

A gyerekeim nagy kedvence azonban a fagyi lett. Fagyasztott málnából, szederből tejszín hozzáadásával “turmixoltam” fél perc alatt fagyit, a banánfagyihoz viszont nem kellett más, csak érett banán és mielőtt vissza kellett adnom a gépet, fiaim kérésére másfél kilónyit betáraztam a mélyhűtőbe. Pár napig a Thermomix körül forgott minden a konyhában, úgy terveztem minden étkezést, hogy a lehető legtöbbször tudjam használni a gépet és nem okozott csalódást. Persze, azt is tudom, hogy normál ügymenetben ritkábban használnám, ám még így is azt gondolom, hogy szeretném. Ti ismeritek, használjátok? Van mindennapos tapasztalatotok?

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra