term ID:
parent cat ID:2
parent cat ID 1:3
post ID:41784
category_3 #e62e2e

Nagyanyáink feledhetetlen recpetjei: Tökös tojás

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Nagyanyáink feledhetetlen recpetjei: Tökös tojás

Myreille - Publikálva:

A gyerekkori ízek egy életen át elkísérnek. Nekem tíz év kellett, hogy ugyanolyan finom tökös tojást tudjak sütni, mint a férjem nagymamája. A piacok tele vannak zsenge spárgatökkel, nálunk ilyenkor mindig tányérra kerül a “tojással és hagymával sült zsenge tök” Tudom, sokan már a tök szótól kiakadnak, mert utálják a tökfőzeléket, szóval már az elején tisztázzuk, ennek az ételnek semmi köze a kaporhoz vagy a főzelékhez. A tök – amúgy a cukkinis is egy tökféle – nagyjából ízetlen zöldség, ami “mennyiséget” ad az ételnek, nem pedig aromát. Aki szereti a hagymás rántottát és a frissen őrölt borsot, adjon egy esélyt a tökös tojásnak is, ami egy egyszerű és elronthatatlan, én csak azért vártam tíz évet, hogy megsüssem, mert eddig mindig a férjem készítette.

Tökös tojás, bár egy előkelő étterem étlapján valószínűleg azzal a névvel szerepelne, hogy házi tojással sült zsenge spárgatök... (Fotó: Myreille)

Tökös tojás, bár egy előkelő étterem étlapján valószínűleg azzal a névvel szerepelne, hogy “házi tojással és hagymával sült zsenge spárgatök”… (Fotó: Myreille)

Hozzávalók 2 személyre: 2 db nagyon apró (kb. 20-25 centis) spárgatök 3 db tojás 1 fej vöröshagyma bors kevés zsír vagy olíva olaj A hagymát apróra vágom és kevés zsíron (vagy olíva olajon) üvegesre dinsztelem. Közben a tököt (krumplihámozóval) meghámozom, hosszában négy részre vágom. A magos részeket kivágom, a többit nagyjából 2×2 centis kockákra vágom és a hagymára teszem. Megsózom, megborsozom és fedő alatt puhára párolom, lesütöm. A tojásokat egyesével felütöm, felverem, majd a tökre önöm és olykor-olykor megkeverve átsütöm. A tányéron még egyszer megszórom frissen őrölt borssal. Önmagában is finom, de puha kenyérrel vagy kiflivel verhetetlen.
Zsenge tök, házi tojás és sok-sok frissen őrölt fekete bors (Fotó: Myreille)

Zsenge tök, házi tojás és sok-sok frissen őrölt fekete bors (Fotó: Myreille)

Ne maradj ki a jóból, iratkozz fel a moksha.hu hírlevélre!

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra