term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:22836
category_3 #e62e2e

Csak 2 hozzávaló: egészséges "gumicukor" birsalmából

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Csak 2 hozzávaló: egészséges "gumicukor" birsalmából

Myreille - Publikálva:

Gyerekkoromban imádtam azt a pillanatot, amikor a nagyi kamrájából előkerült  a birsalmasajt. A jól megszáradt szélét szerettem legjobban.   Arra gondoltam, hogy megpróbálok olyan birsalmasajtot csinálni, ami nagyon kevés cukrot tartalmaz és jól kiszáradt. A végeredmény elképesztően finom, és a fiam szerint olyan, mint a gumicukor, csak finomabb.

“Gumicukor” birsalmából (Fotó: Myreille)

Hozzávalók: 5-6 szem birsalma 3-4 evőkanál kristálycukor (lapos evőkanál, nem kell agyoncukrozni, úgy finom, szerintem, ha nem a cukor, hanem a birsalma íze dominál) szükség lesz még: sütőre tepsire sütőpapírra késre botmixer A birsalmát alaposan megmosom, hogy az összes szösz lejöjjön róla, majd felnegyedelem, felkockázom úgy, hogy a magházát és a hibás részeket – sajnos a birs gyakran kukacos – kivágom. Nem pucolom meg, imádom a birsalma héját és a végeredménynek is jót tesz. Annyi vizet öntök rá, amennyi éppen ellepi és addig főzöm, kb. fél óra, amíg a birsalma megpuhul. A birsalmát leszűröm, de levét felfogom és forrón, egy kiskanál cukorral a szakács jutalma. A birsalmát botmixerrel pépesítem, belekeverem a cukrot és állandó kevergetés mellett felforralom. (Bugyog, úgyhogy vigyázni kell vele.) A sütőt kicsit bemelegítem (180-190 fokra). A tepsit kibélelem a sütőpapírra, majd a sütőpapíron 2-3 mm vékonyan szétterítem a masszát. A tepsit a sütőbe teszem, 8-10 percig “sütöm”, majd elzárom a gázt és a sütőben hagyom kihűlni, száradni a birsalmás masszát. Sütőben szárítom fél napig, majd ismét a meleg sütőbe teszem. (Nálunk éppen fasírt sült 200 fokon, amikor készen volt, elzártam a sütőt és betettem a birsalmát száradni.) Ezután már könnyen és egyben le lehetett venni a sütőpapírról a szárított birsalmamasszát. Új sütőpapírt vettem, megfordítottam a birsalmás “bőrt”, és ismét szárítottam a 180 fokos sütőben 10 percig. Amikor kihűlt, 1 centis csíkokra vágtam és már lehetett is enni. Lehet még vékonyabbra is vágni, csak úgy nehezebb feltekerni.

Csak 2 hozzávaló kell: birsalma és egy kevés cukor. (Fotó: Myreille)

“Gumicukor” birsalmából (Fotó: Myreille)

Nem csak remek nasi, de érett, finom sajtokhoz is illik és gasztroajándéknak is remek, bár eltarthatóságáról nem sokat tudunk, túl gyorsan elfogyott. 4 éves fiam annyit fűzött még hozzá, hogy “Anya, csinálj még ilyet!” Kövesd a moksha.hu-t a Facebookon is!

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra