Édes január: csokis-áfonyás-pisztáciás keksz

Myreille

Ropogós, mégis omlós. Jó önmagában, de kávé és egy pohár tej mellé is tökéletes. A férjem szerint árulnom kellene, olyan jó…

Hozzávalók:
100 g vaj
150 g cukor
2 tojás
1 tk vaníliás cukor – 1 vaníliarúd 1 teáskanál cukorral összeaprítva
1 citrom reszelt héja
80 g pisztácia – pörkölt, sós, megtisztítva
100 g aszalt vörös áfonya
100 g csoki chips – a Lehel piacon a lift melletti aszalt gyümölcsösnél találtam egészen baráti áron
330 g liszt
fél csomag sütőpor

Csokis-áfonyás-pisztáciás keksz (Fotó: Myreille)

A vajat mikróban kicsit megolvasztom, hogy könnyebb legyen habosra keverni a cukorral. Beleteszem a tojásokat, a vaníliás cukrot és a reszelt citrom héját, majd addig keverem, amíg egynemű massza lesz. Mehet bele a vörös áfonya, az apróra vágott pisztácia és a csoki chips, végül pedig a sütőporral elkevert liszt. (Sót nem teszek bele, mert a pisztácia kicsit sós.)

Az egész masszát fakanállal sűrű tésztává lehet keverni. Hiába lágy, könnyű belőle “svéd húsgolyónyi” (nagyobb üveggolyónyi) golyókat formázni, amelyeket szilikonos sütőpapírral lefedett sütőlapra teszek, majd lisztezett (gyakran lisztezett) villával kétszer – egymásra merőleges villaállásban – megnyomok, hogy a golyóból korongok legyenek.

Előmelegített sütőben, nagyjából 180-200 fok, 8-10 perc alatt készre sütöm.

Ebből az adagból 25-30 keksz készülhet, ha az élelmes család nem jár rá a nyers tésztára, mert már az is nagyon finom.

Ropogós, mégis omlós keksz. Mi rendszeresítjük.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra