Édes nyár: almás galette bodzabogyóval és szederrel

Myreille

A nyári séták nem maradtak eredmény nélkül, legutóbb nyári alma, bodza és vadszeder volt a zsákmány. Gyönyörű a természet, isteni a galette.
Egy éve élünk vidéken. Nem azon a vidéken, ahol felnőttem, így a kincsek felkutatása időbe kerül. Most, hogy a kánikula enyhült, bejárjuk a környező dombokat és amíg a traktorok a szalmabálákat készítik, mi gyűjtögetünk. A fiam biciklivel indul neki a kirándulásainknak, én fényképezőgéppel és kosárral.

Nyár (Fotó: Myreille)


Nyár (Fotó: Myreille)


Sétáink egyikén felfedeztünk egy óriási bodzabokrot, amelyen már sok bodzatányért fekete bogyók húzzák lefelé, mellette nyári almafa van, alatta pedig most kezdett érni a szeder. Az első adag bodzabogyóból és almából lekvár készült, a másodikból pedig bodzás-szedres-almás galette.
A galette francia sütemény, amelyen a vékony, omlós tésztára rengeteg gyümölcsöt halmoznak. (Ünnepi változata a Galettes des rois.)

Bodza-szeder-alma galette (Fotó: Myreille)


Hozzávaló:
Tészta (36-38 centis galette-hez):
20 dkg liszt
10 dkg vaj
2 evőkanál cukor
csipet só
1 citrom reszelt héja
0,5 dl víz
A lisztet, a vajat, a sót, a cukrot és a reszelt citromhéjat egy tálba teszem és összemorzsolom, majd annyi hideg vizet teszek hozzá (nagyjából 0,5 dl) teszek hozzá, hogy könnyen gyúrható, rugalmas tészta legyen.
A tésztát letakarom és állni hagyom, amíg a tölteléket elkészítem.
Töltelék:
5-7 savanyú, nyári alma
2 marék fekete bodzabogyó (Sambucus nigra)
1 marék szeder
3 evőkanál cukor
Az almát megmosom, felnegyedelem és magházát kivágom. A bodzatányérról leszedem a fekete bogyókat és a szedret is megmosom, megtisztítom.
A tésztát nagyjából 40 centi átmérőjű körré nyújtom egy sütőpapíron, így a kész galette-t könnyebb sütőlapra tenni. Szerintem úgy finom ez a sütemény, ha minél kisebb részt hajtok vissza, ezért nagyjából 38 centis körben a tésztára fektetem a szeletelt almát (a negyedeket 4-5 szeletre vágom), de csak akkor, amikor a tésztára teszem, mert különben megbarnul. Megszórom 1 evőkanál cukorral. Rászórom a bodzabogyókat és a szedret és ismét cukrozom 2 evőkanál cukorral.
A tészta széleit visszahajtom, sütőlapra teszem és 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütöm. Nem kiadós, de nagyon finom. Nem túl édes, de jó gyümölcsös. Remek nyári desszert.

Bodza-szeder-alma galette (Fotó: Myreille)

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra