Egészséges és finom: almás bodzalekvár

Myreille

Bodzabogyók feketednek, érik a nyári alma, így minden adott volt, hogy immunerősítő lekvárt főzzek télire. Ráadásul nagyon finom!
Fontos tudni, hogy a bodza vagy más néven fekete bodza (Sambucus nigra) nyár végén szüretelhető és csak a teljesen fekete szemek fogyaszthatóak. Az érett szemek tele vannak C- és A-vitaminnal, és mivel a bodza hazánkban őshonos, így régóta az egyik legfontosabb gyógynövényünk. Kertből kiírtani vétek. A Sambucus nigra kisebb vagy nagyobb bokor, néha akár fa nagyságúra is megnő.
Ebben az időszakban, amikor a Sambucus nigra bogyói beérnek, a gyalogbodza (Sambucus ebulus) éppen virágzik. A gyalogbodzának sem a virágzata, sem később a bogyói nem fogyaszthatóak. A gyalogbodza nagyjából fél méter magasra nő meg, virágzata a növény tetején van, akárcsak az érett bogyók. Jól megkülönböztethető a gyalogbodza és a fekete bodza, aki bizonytalan, lapozzon fel egy növényhatározót!

Bodzaszüret az almás bodzalekvárhoz (Fotó: Myreille)


Almás bodzalekvár (Fotó: Myreille)


Hozzávalók:
50 dkg fekete bodzabogyó (Sambucus nigra)
60 dkg savanyú nyári alma
20-25 dkg cukor
1 teáskanál citromsav
kb. 6 dl víz
A leszedett bodzát még a tányérjával együtt megmosom, majd a fekete bodzaszemeket egy lábasba szedem. Azok a jó szemek, amelyek feketék és könnyen lepattannak. 1 dl vizet öntök alá.
Az almát megmosom és apró kockákra vágom úgy, hogy magházát kiveszem, de a héját rajta hagyom. Az almát a bodzához teszem és főzöm, ha sűrűsödik, teszek alá még vizet. Érdemes először kevés vizet hozzáadni és ahogy fő szét az alma adagolni a vizet, hogy lekvár sűrűségű massza legyen.
Én kedvelem az almahéjat és a bodzamagot a lekvárban, így amikor a gyümölcsök szétfőttek, beleteszem a cukrot és a citromsavat és felforralom. 10 percig főzöm, majd forrón üvegekbe töltöm. Jól tele teszem, lezárom kupakkal, majd száraz dunsztban hagyom kihűlni.

Almás bodzalekvár (Fotó: Myreille)

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra