Egyszerű, olcsó, finom, zöldség: Rántott zeller

Myreille

A zellergumó olcsó és finom. Már aki szereti az ízét. Aki nem annyira, próbálja ki a rántott zellert és megszereti. Ez a zeller legjobb formája.

A zellergumónak jellegzetes, erős ízét az előfőzés során elveszti és a végeredmény kellemesen pikáns. Mi forrón és hidegen is szeretjük, önmagában, köret nélkül is elcsipegetjük.

Tökéletes ebéd: Rántott zeller majonézzel, lilahagymával és tört krumplival (Fotó: Myreille)

Tökéletes ebéd: Rántott zeller majonézzel, lilahagymával és tört krumplival (Fotó: Myreille)

Hozzávalók 3-4 személyre:
2 közepes zellergumó
2 tojás
liszt
zsemlemorzsa

A zellergumókat megpucolom és 1 centis szeletekre vágom. Lábasba teszem, felöntöm vízzel és lefedve 15 percig főzöm. Ezalatt a zeller megpuhul, de nem fő szét és nem esik szét.

Kiszedem a vízből, lecsepegtetem és hagyom kihűlni.

A sütőt 180 fokra előmelegítem. A tepsiket sütőpapírral bélelem.

Három tányért teszek az asztalra és – szokásos módon – az elsőbe lisztet, a másodikba felvert tojást, a harmadikba zsemlemorzsát teszek. A zellerkarikákat bepanírozom. (Először lisztbe forgatom, majd tojásba, majd zsemlemorzsába.)

A bepanírozott zellerkarikákat sütőpapírra fektetem és forró sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütöm.

Nem használok sót és olajat sem. Nálam ez tudatos döntés, de aki akarja sózhatja a főzővizet. A sütőben a panír szárazabbra sül, de ez éppen jól illik a zeller puhaságához. (Aki nagyon akarja, sütheti olajban is, de engem arra sohasem visz rá a lélek. Gyorsabb, egészségesebb és szerintem nagyon jó a sütős sütés, minek bonyolítanám az életemet.)

Tipp: A zeller főzővizét sem kell kiönteni – nem pocsékolunk! Két nagyobb krumplit megpucolok és felkockázok és a kihűlt főzővízben puhára főzöm. Botmixerrel pépesítem, picit sózom és kész a zelleres burgonyakrémleves.

Az előfőzés során sokat veszít erős zellerízéből és a puha zöldséghez remekül illik a ropogós morzsa. (Fotó: Myreille)

Az előfőzés során sokat veszít erős zellerízéből és a puha zöldséghez remekül illik a ropogós morzsa. (Fotó: Myreille)

 

Rántott zeller: tökéletes ebéd, nem hiányzik belőle a hús (Fotó: Myreille)

Rántott zeller: tökéletes ebéd, nem hiányzik belőle a hús (Fotó: Myreille)

A zeller nem az a zöldség, amit a fiam a húslevesből szed magának. A sütőben készült rántott zellerből viszont repetát kér.

Nyomjátok a like gombot a Facebookon is a moksha.hu-ra!

Summary
recipe image
Recept
Egyszerű, olcsó, finom, zöldség: Rántott zeller
Szerző
Dátum
Munka
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra