élni, lenni, szeretni, enni, horgolni

term ID:
parent cat ID:211
parent cat ID 1:3
post ID:46653
category_3 #e62e2e

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Én így szeretem! – Székelykáposzta

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Én így szeretem! – Székelykáposzta

Myreille - Publikálva:

A székelykáposzta éppen olyan étel, mint a pörkölt, a lecsó és a halászlé: minden családnak megvan a saját receptje. Én majdnem úgy főzöm, mint az anyukám… szekelykaposzta Azért szeretek főzni, mert a kedvenc ételeim úgy kerülnek a tányérra, ahogyan én szeretem. A lecsó csípősen hús nélkül, a vadas habarás nélkül, a székelykáposzta füstölt hús nélkül. Szerintem minden székelykáposzta úgy tökéletes, ahogyan szeretjük, ennél nagyobb igazság nincs benne (és nem is fontos). A legenda szerint Székely János kreálta az ételt, amikor a kocsmárossal összekevertette a savanyú káposzta-főzeléket a pörkölttel. Ha minden igaz, akkor ezt 1846-ban tette, tehát ez az étel ebben az évben éppen 170 éves, és biztosan tudjuk róla, hogy savanyú káposzta és pörkölt kell bele, a többi ízlés és szokás dolga. Ha székelykáposztát főzök, akkor csalok, mert a családban – mit csináljak, ilyen férfiakkal élek – senki sem szereti a savanyú káposztával készült ételeket, csak én, a pörköltért viszont rajonganak. Először tehát főzök egy jó pörköltet Hozzávalók: 1 kg comb vagy lapocka 1 nagy fej vöröshagyma 1 paprika 1 paradicsom 1 csapott teáskanál pirospaprika 1 evőkanál olaj (napraforgó vagy repce) A hagymát apróra vágom és a olajon üvegesre dinsztelem. Rádobom a húst, kevergetem, amíg minden oldala kifehéredik. Sózom, rászórom a pirospaprikát, átkeverem és felöntöm 1,5 liter vízzel. (Paprikával nem kevergetem a húst, mert könnyen odakap és nincs annál rosszabb, mint a megkeseredett paprika.) Beleteszem a kicsumázott paprikát és négy cikkre vágott paradicsomot, majd fedő alatt puhára főzöm. A savanyú káposzta “főzelék” Hozzávalók: 1 evőkanál olaj (napraforgó vagy repce) 2 teáskanál liszt fél kiló savanyú káposzta Amikor rárakom a fedőt a húsra, olajból és lisztből megcsinálom a rántás alapját, azaz megpirítom a lisztet az olajban és hagyom kihűlni. Nem lesz csomós a rántás, ha a forró rántást hideg folyadékkal, a hideg rántást pedig forró folyadékkal öntjük fel. Amikor a hús omlósan puha, a levéből két merőkanálnyit a rántásra öntök és felforralom. Öntök még hozzá 2 dl vizet és beleteszem a lecsepegtetett savanyú káposztát. Nem mosom ki a káposztát, de alaposan lecsepegtetem. A levét felfogom és abból még 2-3 kanálnyit a főzelékhez teszek. Főzöm 20 percig, majd a hús felét is rászedem, összeforralom és kész. (Két napig eszem és egy adagot lefagyasztok munkás téli napokra, amikor nincs időm főzni.) A tányérban tejföl kerül a tetejére és puha, fehér kenyér kell mellé vagy dagadós kifli.  A székelykáposztám szaftos, de nem úgy, mint egy főzelék, hanem úgy, hogy muszáj puha kenyérrel tisztára törölni a tányért.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra