élni, lenni, szeretni, enni, horgolni | moksha.hu

term ID:
parent cat ID:211
parent cat ID 1:3
post ID:49366
category_3 #e62e2e

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Kellett már nekem egy jó karácsonyi pulyka recept!

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Kellett már nekem egy jó karácsonyi pulyka recept!

Myreille - Publikálva:

Amerikában Hálaadásra, nálunk karácsonyra sütünk pulykát. A szaftos, ínycsiklandó pulyka tökéletes választás bármelyik családi ünnepre.

Citrusos sült pulyka – Fotó: Gallicoop

 

A ropogós, töltött pulyka fortélyai és egyéb nyalánkságok

Többféle töltelékkel készülhet a sült pulyka, de ahhoz, hogy jól átsüljön és porhanyós legyen nem árt egy megbízható sütő. Egy kb. ötkilós pulykát alacsony hőfokon 3-3,5 órát kell sütni, közben nem árt forró zsírral kenegetni és húslevessel locsolgatni. Ha a pulyka aranybarnára sült, érdemes alufóliával letakarni és hagyni kicsit kihűlni. Sütőből kivéve tilos azonnal felvágni, mert úgy elveszti a szaftosságát.   Idén november 23-án ünneplik a Hálaadást Amerikában. A hagyomány szerint ilyenkor kizárólag Amerikában őshonos alapanyagokból készült ételeket szolgálnak fel: így mindig kerül az ünnepi asztalra burgonyapüré, áfonyaszósz és sütőtökpite is, de a pulykahús (mint a kontinensen háziasított baromfi) számos egyéb változatával is színesítik a menüt.  

Így lesz igazán porhanyós a karácsonyi pulyka húsa:

Citrusos sült pulyka Hozzávalók 10 főre: 5-6 kilós, nyak és belsőségek nélküli egész pulyka 240 ml frissen facsart narancslé 240 ml frissen facsart citromlé 1 hámozott negyedelt narancs 1 hámozott negyedelt citrom 1 kis hámozott, negyedelt vöröshagyma 1 marék friss, durvára összevágott oregánó 2 fej megpucolt és feldarabolt fokhagyma 60 ml extraszűz olívaolaj 1 ek őrölt római kömény 2 ek őrölt bors 2 ek só Elkészítés: A pulykát már a sütés előtti napon érdemes befűszerezni, hogy a húst intenzívebben átjárják az ízek: Mossuk le a pulykát hideg víz alatt, és töröljük szárazra papírtörlővel, és a bőrét a lehető legtöbb helyen lazítsuk meg, majd vékonyan kenjük át fűszervajjal a bőre alatt és a bőrén is, hogy jobban tapadjon hozzá a fűszer, illetve a vajazással megakadályozhatjuk a sütés közbeni kiszáradásnak is. Keverjük össze a fokhagymát, római köményt, sót, borsot, és kanállal zúzzuk minél pépesebbre a hozzávalókat. Keverjünk bele egy kis narancslevet, citromlevet és az olívaolajat, majd helyezzük a pulykát tepsibe (ennek később majd bele kell férnie a hűtőnkbe). Öntsük rá a pácot, majd dörzsöljük bele a pulykába – a hajlatokat és a belsejét se hagyjuk ki. Fóliával fedjük le, és hagyjuk pihenni a hűtőben egy éjszakán át. Másnap locsoljuk meg a pulykát a félretett páclével, a sütéshez pedig melegítsük a sütőt 230 fokra. Mielőtt a pulykát a sütőbe tennénk, öntsük le róla a pácot (tegyük félre), és tisztítsuk meg a tepsit. Úgy tegyük vissza a pulykát, hogy a szárnyakat toljuk be a madár teste alá. Sózzuk-borsozzuk. Töltsük meg a húst a negyedelt narancsokkal, citromokkal és hagymákkal, majd kötözzük össze szorosan a lábakat. Tegyük be a sütőbe és pirítsuk 30 percig. Vegyük vissza a hőt 160 fokra, tegyünk néhány baconszeletet kizárólag a mellre, és locsoljuk meg újra a pulykát a páccal, az a jó, ha köré is folyik belőle. Pirítsuk tovább a pulykát még nagyjából 160–180 percig. Közben 30 percenként locsolgassuk a mellé folyt pecsenyelével, de amikor kezd veszélyesen barnulni, fedjük le alufóliával. Ha kész, és kivettük a sütőből, még 30 percig pihentessük, mielőtt tálalnánk. Recept forrása: Gallicoop Saját pulykás receptjeimet itt találod! A fűszeres, sült pulykamellet többen utánam csinálták már és az egybehangzó vélemények szerint, mennyei!

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra