Epres joghurttorta

Myreille

A világ leggyorsabb és legfinomabb joghurtos epertortája. Csak így, szerénytelenül.

A tortákkal szembeni általános elvárás, hogy legyen vastagsága. A epres-joghurtos torta pedig a legnagyobb jóindulattal se nevezhető magasnak. Lapos, nincs mit szépíteni, de pont így tökéletes a tészta-krém arány. Több krém nem is lenne jó, mert bár joghurttal, pontosítok görög joghurttal készült, olyan gazdag és tömény, hogy hamar eltelít.
Hozzávalók:
8 dkg vaj
8 dkg nádcukor
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
50 dkg görög joghurt (csak a Culinarisban kapható görög joghurtra esküszöm (1200 Ft/kg)
50 dkg eper
1 csomag instant zselatin fix
A tésztához 8 dkg vajat, 8 dkg cukrot és 10 dkg teljes kiőrlésű rozslisztet összemorzsolok. Tényleg morzsa lesz. Amerikában ezt a morzsát szokták gyümölcsök tetejére szórni, ahol az ropogósra sül, alul pedig a gyümölcs szaftosra párolódik. De én ezt a morzsát egy 26 cm-es tortaforma aljára nyomkodom. Éppen hogy befedi a forma alját, de ebből se kell több. 5 percre forró sütőbe teszem. (Hőfokot nem tudok mondani, mert az én sütőm olyat nem tud, de olyan 180-200 között lehet.) Éppen addig sütöm, amíg a széle aranybarna színt kap.
Alaposan megmosm, lecsumázom és falatnyi kockákra vágom az epret. Megszórom 2 evőkanál porcukorral és állni hagyom addig, amíg a tortaforma teljesen kihűl.
Az eper levet ereszt és így ahogy van, hozzákeverem a görög joghurtot valamint az instant zselatin fixet. Jó át kell keverni, hogy a görög joghurt egyenletesen elvegyüljön az eperrel és ne legyen “darabos”.
A krémet a tésztára öntöm, majd behűtőzöm. 6 óra elteltével már lehet enni, ám ekkor a tészta még ropogós. 12 óra – azaz egy éjszaka után -, a tészta puhább, de a torta még mindig tökéletes.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra