Nyáron friss eperrel a legfinomabb, de télen eperlekvárral is el lehet készíteni. Az epres galette az egyik legjobb dolog a nyárban!
A francia hagyományok szerint a galette-et ugyanolyan zártan is készítik, mint nálunk a hagyományos pitéket, de én jobban szeretem a nyitott változatot. Így készítem bodzával, körtével, almával, mákkal, mindenfélével. És persze, eperrel is! Hozzávalók: A tészta: 20 dkg liszt 10 dkg vaj 2 evőkanál cukor csipet só 1 citrom reszelt héja 4-5 evőkanál hideg víz A töltelék: 50 dkg friss eper 1/2 evőkanál cukor A lisztet, a vajat, a sót, a cukrot és a reszelt citromhéjat egy tálba teszem és összemorzsolom, majd annyi hideg vizet teszek hozzá, hogy könnyen gyúrható, rugalmas tészta legyen. Nagy körré nyújtom, rászórom a megmosott, megtisztított epret. Megszórom cukorral, visszahajtom a tészta szélét és kb. 40 perc alatt 180 fokos sütőben megsütöm.