Nyáron friss eperrel a legfinomabb, de télen eperlekvárral is el lehet készíteni. Az epres galette az egyik legjobb dolog a nyárban!
Francia epres pite: epres galette/Fotó: Myreille
A francia hagyományok szerint a galette-et ugyanolyan zártan is készítik, mint nálunk a hagyományos pitéket, de én jobban szeretem a nyitott változatot. Így készítem bodzával, körtével, almával, mákkal, mindenfélével. És persze, eperrel is!
Hozzávalók:
A tészta:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
2 evőkanál cukor
csipet só
1 citrom reszelt héja
4-5 evőkanál hideg víz
A töltelék:
50 dkg friss eper
1/2 evőkanál cukor
Pite eperből!/Fotó: Myreille
A lisztet, a vajat, a sót, a cukrot és a reszelt citromhéjat egy tálba teszem és összemorzsolom, majd annyi hideg vizet teszek hozzá, hogy könnyen gyúrható, rugalmas tészta legyen.
Nagy körré nyújtom, rászórom a megmosott, megtisztított epret. Megszórom cukorral, visszahajtom a tészta szélét és kb. 40 perc alatt 180 fokos sütőben megsütöm.