Az otthon melege – Őszibarackos amerikai pite

Myreille

Roppant bonyolultnak tűnik egy szép amerikai pitét megsütni, azonban a látszat csal. Csupán 7 hozzávaló kell a pitéhez és gyorsan, egyszerűen készül.

oszibarackospite02

Őszibarackos pite (Fotó: Myreille)


Hozzávalók az édes alaptésztához:
40 dkg liszt
25 dkg margarin
2 és fél evőkanál vaníliás cukor (nálam sima kristálycukorban álldogál egy vaníliarúd és ebből vettem a cukrot, ha ilyen nincs, akkor 2 evőkanál cukor és egy csomag vaníliás cukor vagy 2,5 evőkanál cukor és egy fél vanília kikapart magjai)
kb. 5-6 ek hideg víz
csipet só
A tészta hozzávalóit egy tálba teszem és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. 2/3 – 1/3 arányban elosztom a tésztát és külön-külön folpackba csomagolom és legalább 30 percre a hűtőbe teszem.
Őszibarackos töltelék:
1 kg őszibarack (nekünk sehonnai bitang magántermő barackunk van, ami most érik. Apró, de ízletes.)
3 evőkanál vaníliás cukor (nálam sima kristálycukorban álldogál egy vaníliarúd és ebből vettem a cukrot…)
2 evőkanál búzadara
Az őszibarackokat meghámozom, kimagozom és vékony szeletekre vágom. Megcukrozom és állni hagyom.
A nagyobbik tésztagombócot kinyújtom és egy 26 centis tortaformába teszem úgy, hogy 4-5 centis széle legyen.
Az őszibarackba keverem a búzadarát és az egészet a tésztára öntöm, elterítem és kicsit megnyomkodom, hogy tömörebb legyen.
A kisebbik tésztagombócot nagyjából kör alakúra nyújtom, kb. 2 centivel legyen nagyobb, mint a tortaforma. (Akinek van pitetálja ne pepecseljen tortaformával!) A pitét lefedem a tésztával és két tésztaszélet összenyomkodom. Csinálok fodrokat is.
A pite tetejét megkenem fél evőkanál (laktózmentes) tejjel és megszórom 1 evőkanál cukorral. Ez elhagyható, de finom, érdemes rászánni azt a két  pillanatot.
A pite tetején lékeket vágok a gőznek és 180 fokos sütőben 1 óráig sütöttem, amíg a teteje megpirult. Én langyosan is szeretem – bár állítólag úgy megüli a gyomrot, igaz, az enyémet soha – és hidegen is isteni. Természetesen a gombóc vaníliafagyi bármikor mehet mellé.
oszibarackospite03

Őszibarackos pite (Fotó: Myreille)


Ha tetszett a recept, akkor kövest a moksha.hu-t a Facebookon is!>>>

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra