Ájult imám, azaz imam bayildi – húsmentes változat
Myreille - Publikálva:
Köretnek is remek, de önmagában is tökéletes vacsora. A padlizsán, a paradicsom és a fahéj, megunhatatlan édeshármas.
Ájult imám húsmentes verzió (Fotó: Myreille)
Hozzávalók:
2 fényes, feszes padlizsán
1 nagy (kb. 20 dkg) paradicsom
1 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1 pritaminpaprika (vagy piros kaliforniai paprika)
só
bors
fahéj
olíva olaj
A padlizsánok két végét levágom, majd hosszába kettévágom. A húsukat hosszában és keresztben is bevagdalom (kb 2×2 centis kockák lesznek a padlizsánhúsban), de nem vágom végig és nem is lyukasztom ki a padlizsánok héját.
A padlizsánokat vágott felükkel felfelé egy tepsibe teszem.
A paradicsomot meghámozom és apró kockára vágom, akárcsak a pritamin paprikát, a lilahagymát és fokhagymát. Az egészet összekeverem, meglocsolom (nagyjából) egy evőkanál olíva olajjal, sózom, borsozom és megszórom fahéjjal. A keveréket a padlizsánokra halmozom és az olajos-paradicsomleves levet is a padlizsánokra öntöm.
180 fokos sütőben 1 óráig sütöttem. Köretnek is remek, de önmagában is tökéletes vacsora.
Tipp: Amikor forró, feta sajtot lehet a tetejére morzsolni. Aki pedig ragaszkodik a húsos verzióhoz, a paradicsomos keverékbe tegyen még 10-15 dkg darált húst.