term ID:
parent cat ID:211
parent cat ID 1:3
post ID:63076
category_3 #e62e2e

Házi készítésű harissa fűszerkeverék

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Házi készítésű harissa fűszerkeverék

Myreille - Publikálva:

A tunéziai harissa fűszerkeverék igen jól áll a csirkecombnak, csirkemellnek és a csirkemájnak is. Különlegessége ellenére egészen hétköznapi fűszerekből áll, otthon is könnyedén bekeverhető.

Házi készítésű harissa fűszerkeverék/Fotó: Myreille

Házi készítésű harissa fűszerkeverék/Fotó: Myreille

3 fontos dolog, amit a harissáról tudni kell

  1. A harissa alapvetően egy csípős paprika alapú paszta vagy szósz, de én fűszerkeverékként használom, ami a csirkebőrből kisülő zsírokkal elképesztő illat- és ízorgiát eredményez.
  2. A harissa egy csípős fűszer, viszont én enyhén csípősre fűszerezem mert nem szeretjük a “fejemet is letépi” fűszeres ételeket és az enyhén csípős harissával fűszerezett húsért a gyerekeim is rajonganak. (Bátrak és még bátrabbak a chili mennyiségét nyugodtan duplázzák, triplázzák.)
  3. A fokhagymaportól a harissa fűszerkeverék matt, pasztalesebb hatású, de sütés közben a zsíroktól élénk, ragyogó paprikássá válik.

Harissa fűszerkeverék recept

Hozzávalók:

2 teáskanál őrölt, édes paprika 1 teáskanál őrölt füstölt paprika 1/2 teáskanál tört chili (chili pehely) 2 teáskanál őrölt koriandermag 2 teáskanál őrölt köménymag 1 teáskanál őrölt római kömény 1 teáskanál fokhagymapor

Minden egy kis tálba mérek és összekeverem. Amit nem használok fel azonnal, azt üvegbe teszem és onnan adagolom.

A fűszerkeverékben nincs só, ezért a húsokat külön kell sózni. A fűszerkeveréket össze is lehet keverni a sóval és úgy a húsra szórni, de én először be szoktam sózni a húst, utána pedig megszórom, bedörzsölöm a harissa fűszerkeverékkel.

 

A harissa fűszerkeverék és a só

A harissa fűszerkeverékbe lehetne sót tenni, de én azért nem teszek a bekeverés során, mert csirkemájhoz is használom és a fűszereket korábban a májhoz adom, mint a sót. 

 

Harissa fűszerkeverékkel sült csirke felsőcomb

Hozzávalók:

1,5 kg csirke felsőcomb 1,5 teáskanál só 3 teáskanál harissa fűszerkeverék

Az előkészített csirke felsőcombokat sütőzacskóba teszem. Megsózom, megszórom a harissa fűszerkeverékkel és összerázom. Tepsire teszem úgy, hogy a csirkecombok bőrrel felfelé legyenek. Lezárom a sütőzacskót és két lyukat szúrok rá fogpiszkálóval.

190℃-ra előmelegített (alsó-felső sütés, légkeverés) sütőben 2 óra alatt készre sütöm.

Harissa fűszerkeverékkel sült csirke felsőcomb/Fotó: Myreille

Harissa fűszerkeverékkel sült csirke felsőcomb/Fotó: Myreille

 

Harissás csirkecomb sárgarépa-gyömbér-koriander piláffal

A pikánsan csípős harissa fűszerkeverékkel sütött csirkecombhoz remekül illik a fűszeres-sárgarépás piláf, igaz a gyerekim inkább “sima” főtt rizzsel eszik. Amit meglocsolnak a csípős szafttal.

Összegzés
recipe image
Recept
Harissás csirkecomb sárgarépa-gyömbér-koriander piláffal
Szerző
Dátum
Idő
Tovább

Összegzés
recipe image
Recept
Házi készítésű harissa fűszerkeverék
Szerző
Dátum
Idő

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra