Gyömbéres-korianderes szilva chutney

Myreille

A szilva chutneyban az a legjobb – azonkívül, hogy pikáns és illatos -, hogy kevés munkát igényel és bármikor isteni lakomává varázsolja a legegyszerűbb sült húst.

szilvachutney02

Gyömbéres-korianderes szilva chutney (Fotó: Myreille)


Hozzávalók:
5 kg (kék) szilva
1 kg cukor
3 nagy fej vöröshagyma
10 gerezd fokhagyma
1 evőkanál őrölt gyömbér (vagy 4-5 centi friss, lereszelve)
3 evőkanál őrölt koriander
1 dl almaecet
csipet só
Mindent egy nagy lábasba teszek. A megmosott, kimagozott szilvát, a megpucolt, felszeletelt hagymát, a durvára vágott fokhagymát, a cukrot, az őrölt fűszereket, az ecetet és a sót.
A lábast felteszem a lángra és – főleg az elején sűrűn – kevergetem. Ha felforrt, akkor még 30 percig forralva főzöm, majd mehet a kiforrázott, kiecetezett üvegekbe. Tartósítót csak a két celofán közé teszek és száraz dunsztban hagyom kihűlni.
Tipp: Nekünk annyira bejött a gyömbéres-korianderes íz, hogy főztünk egy adag szilvalekvárt ezzel a két fűszerrel. A gyömbéres-koriander lekvár nem csak húsok mellé jó, hanem lekváros kenyérre, piskótákba is.
szilvachutney03

Gyömbéres-korianderes szilva chutney (Fotó: Myreille)


Ui: Anyu idén nyáron kijelentette, hogy kevés chutneyt főztem – már két üveg elfogyott a sárgabarack chutneyból és idén főztem a legtöbb chutneyt – és nem volt szép, hogy eddig titkoltam, ilyet is tudok. (Nem is titkoltam.) Az utolsó vödör szilvából még rendelt egy adag gyömbéres-korianderes szilva chutney-t.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra