élni, lenni, szeretni, enni, horgolni | moksha.hu

term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:61293
category_3 #e62e2e

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Lehet tökéletes a cheesecake (sajttorta) zabkeksz nélkül is!

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Lehet tökéletes a cheesecake (sajttorta) zabkeksz nélkül is!

Myreille - Publikálva:

A tökéletes cheesecake-hez nélkülözhetetlen a tökéletes alap és a tökéletes krém. A sült krémre évek óta bevált receptem van, most viszont a zabkekszes alapot is lecseréltem.

Lehet tökéletes a cheesecake (sajttorta) zabkeksz nélkül is!

Lehet tökéletes a cheesecake (sajttorta) zabkeksz nélkül is!/Fotó: Myreille

Zabkeksz nélküli cheesecake alap

Hozzávalók: 80 g apró szemű zabpehely kb. 120-160 g vaj 1 evőkanál kristálycukor

A zabpelyhet forgókéses aprítóban párszor átforgatom. Nem kell belőle lisztet csinálni, morzsás állagra van szükség.

5-6 dkg vajat egy serpenyőben megolvasztok, majd aranybarnára pirítom rajta a zabpehely morzsát.

Amíg meleg belekeverek kb. 10 dkg vajat és 1 evőkanál cukrot. Annyi vajat kell hozzáadni, amitől elkezd összeállni, de még morzsás marad.

A vajas zabpehelymorzsát a (26 centis) tortaforma aljába nyomkodom.

Cheesecake krémes rétege

Hozzávalók: 500 g mascarpone 2 dl tejszín 4 tojás (ha szép nagyok, elég a 3) 200 g cukor, aminek egy része (kb. 20 g)  házi vaníliás cukor

Házi vaníliás cukor: őrölt vaníliával elkevert kristálycukor

 A tojásokat habosra keverem a cukorral, majd belekeverem a mascarpone-t végül pedig a tejszínt.

A krémet a vajas zabpehelymorzsára öntöm.

180 ℃ fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés, légkeverés) 35 percig sütöm. A közepe ilyenkor még “lötyög”, de éppen így tökéletes. Hagyni kell kihűlni, legjobb, ha egy éjszakát a hűtőben pihen.

 

Lehet tökéletes a cheesecake (sajttorta) zabkeksz nélkül is!

Lehet tökéletes a cheesecake (sajttorta) zabkeksz nélkül is!

Én így önmagában is szeretem, de mehet mellé gyümölcsszósz vagy meg lehet locsolni csokiszósszal is.

A zabpelyhes lelemény oka

A koronavírus miatt nem azt az időszakot éljük, amikor rákívánunk a cheesecake-re és amikor rádöbbenünk, hogy _valaki_ rájárt az ősszel, Olaszországból hozott és kincsként őrzött zabkekszre, elugrunk a boltba. Boltba 1,5-2 hetente járunk. A cheesecake gondolatát viszont nem könnyű elengedni. Legalább 24 órán át próbáltam. Erősen próbáltam. Szinte listát írtam az okokról, hogy miért is nem lehet cheescake-et sütni és miért is nem jó ötlet cheesecake-et sütni. A cheesecake gondolat nem távozott, sőt növekedett, fejlődött, már-már mániává cseperedett. És akkor beugrott, hogy zabkekszet én is tudnék sütni. De miért sütnék, ha utána összetöröm. Így kötöttem ki a zabmorzsánál. Persze, izgultam, hogy mennyire lesz jó, amit elméletben kitaláltam, de amikor megkóstoltam, egyértelművé vált. Soha többet nem kell zabkeksz a cheesecake-hez!

Összegzés
recipe image
Recept
Lehet tökéletes a cheesecake (sajttorta) zabkeksz nélkül is!
Szerző
Dátum
Idő

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra