Házi pepparkakor avagy a karácsonyi ropogós keksz

Myreille

Az IKEA-ban remek pepparkakort lehet kapni: fűszeres és ropogós, nem az a mézeskalács, amit mi ismerünk. Végtelenül egyszerű elkészíteni és sokáig eltartható.
 
A mézeskalácsnál fontos szempont hogy megpuhuljon, de a svéd mézeskalács – legalábbis, amit az IKEA-ban lehet kapni – fűszeres és ropogós, mint egy jó keksz. A házi pepparkakor erdő könnyen és gyorsan elkészíthető,  légmentesen záródó dobozban sokáig eltartható.

pepparkakor06

Házi pepparkakor erdő (Fotó: Myreille)


Hozzávalók:
100 g (puha) vaj
100 g kristálycukor
50 g méz
200 g liszt
1/2 teáskanál őrölt vanília (2 csomag vaníliás cukor)
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál kakópor
1 narancs reszelt héja
csipet só
1/4 teáskanál szódabikarbóna
A vajat alaposan elkeverem a cukorral, a mézzel, a vaníliával, az őrölt gyömbérrel és fahéjjal, a narancs reszelt héjával valamint a kakaóporral, majd hozzákeverem a szódabikarbónával elkevert lisztet. Összegyúrom.
Ha túl száraz lenne a tészta – ez a liszttől függ – akkor 1-2 evőkanál vízzel lágyabbá lehet tenni.
A tésztát két gombócra veszem, óvatosan lisztezem és nagyon vékonyra nyújtom. Tényleg nagyon vékonyra, kb. 1 mm vékonyra nyújtom, a sütőpapíron. A tésztát először csíkokra, majd négyzetekre, majd háromszögekre vágom. Áthúzom sütőpapírral együtt egy tepsi hátuljára és 180 fokos sütőben 15-20 percig sütöm. Amikor a széle pirulni kezd, már jó, figyelni kell rá!
Kihűlni a tepsin hagyom. Amikor kiveszem a sütőből, még puha, de amint kihűl, ropogósan kopogós lesz. Légmentesen záródó dobozban sokáig eltartható és ajándéknak is tökéletes.
pepparkakor07

Házi pepparkakor (Fotó: Myreille)


pepparkakor08

Házi pepparkakor (Fotó: Myreille)


pepparkakor09

Házi pepparkakor (Fotó: Myreille)

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra