Hokkaido, avagy a legfinomabb sütőtök

Myreille

Ha van a sütőtököknek Rolls-Royce-a, akkor az egyértelműen a Hokkaido, és szerencsére, nem csupán úri huncutság. Rövid sütőtök enciklopédia és egy remek sütőtök krémleves!

Sütőben sült hokkaido (Red Kuri Squash). Fotó: Myreille

Sütőben sült hokkaido (Red Kuri Squash). Fotó: Myreille

Háromféle sütőtök szokott előfordulni a konyhámban:

1. Dobosi

Gyerekkoromban ez volt az egyetlen sütőtök. Lisztes, vastag a húsa, azonban ha nem csípi meg a dér, nem elég édes. Nagymamám cukrot szórt a tetejére, mielőtt betolta a sütőbe.

Szürkés héja nagyon kemény, nehéz vágni vagy hámozni, viszont a húsa gyönyörű sárga. Illetve gyönyörűek a rétegei. Szürke héj, vékony zöld hús, ami narancs, majd ragyogó sárgába fordul.

Sütni egyszerűbb, akkor nem kell pucolni, ami kínszenvedés, de levesnek is nagyon finom, ám gyakran kell bele 1-2 evőkanál cukor, hogy ne vad, seízű legyen.

2. Kanadai (Butternut Squash) 

Kamaszkoromban jött divatba és anyukám kertjéből is gyorsan kiszorította a dobosi sütőtököket, mert mindig édes és narancssárga héját könnyű levágni. A nyakában egyáltalán nincs mag, abból szeretek a legjobban főzni.

Általában levest készítek belőle, sütni nem szeretem, mert túl “vizes”, én meg a lisztes sütőtököt szeretem.

3. Hokkaido (Japán sütőtök, Red Kuri Squash)

Idén – tehát már derékig a felnőtt koromban – kóstoltam először. Úri hóbortnak gondoltam, hogy az angol konyhamagazinok szuperlatívuszokban beszélnek róla, majd megsütöttem egyet és a rajongójává váltam. (A gyerekeim meg összevesztek azon, hogy ki eszi meg az utolsó szeletet, pedig még én is meg tudtam volna enni.)

Általában Hokkaido vagy japán sütőtök néven kerül a zöldségespultra, de Red Kuri Squash vagy Red Hubbard néven is előfordulhat.

Héja mély narancssárga, már-már piros. Amíg egy kisebb dobosi tök 2-3 kiló, addig a Hokkaido általában 1-1,5 kiló, és megvan benne minden, amit egy sütőtökben szeretek. A húsa lisztes, vastag és mindig édes. Ezenfelül rendelkezik egy diós – erős sütőtök – aromával, ami hihetetlenül finom.

Nem olyan könnyű felvágni, mint a kanadai sütőtököt, de könnyebb, mint a dobosit. Szoktam sütni és levesnek is isteni. Jövőre nem csak a saját, de anyukám kertjét is beültetem Hokkaido tökkel.

Persze, a tökmagokat nem csak azért gyűjtöm, hogy jövőre mindent tökkel ültessek be, hanem azért is, mert szeretem rágcsálni: forró serpenyőben megpirítok egy kisebb adagot vagy csak rájárok a nyers magokra. És ebben is a Hokkaido a legjobb, ugyanazt a diós, ízletes aromát érzem a magjában, mint a húsában. (Próbáljátok ki!)

Sütőtök krémleves

amit minden (őszi-téli) hétvégén meg kell főznöm a gyerekeimnek

Hozzávalók:
kb. 1,5 kg megtisztított sütőtök
1 teáskanál vaj
1 fej vöröshagyma
2 dl tejszín

frissen őrölt fekete bors

A vöröshagymát apróra vágom és vajon üvegesre dinsztelem. Felöntöm 1,5 liter vízzel és beleteszem a megtisztított, kockára vágott sütőtököt. Sózom, borsozom és puhára főzöm a tököket. Beleöntöm a tejszínt és botmixerrel pürésítem.

Levesgyönggyel szeretjük a legjobban és a tányérban én még egy kis extra borsot is szoktam őrölni a tetejére.

Hokkaido tök krémleves

Currys-diós Hokkaido sütőtök krémleves. Nézd meg a receptet a Hokkaido tök krémleves receptek között! (Fotó: Myreille)

Hokkaido tök krémleves receptek>>>

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

3 hozzászólás a “Hokkaido, avagy a legfinomabb sütőtök” című cikkhez.

  1. Ildikó szerint:

    Egy tipp a leveshez: ha megbízható forrásból származik a tök, akkor nem hámozom meg, csak a magját szedem ki. Így a leves még tartalmasabb és zamatosabb lesz.

    VálaszVálasz
  2. Fekete Julianna szerint:

    Vettem Hokkaido tokot. az egeszet kidobtam, ahogy volt. Megsutottem es szornyu kesernyes ize volt:-( nagyon elkeseredtem, erdemes meg probalkoznom? Aldiban vettem amugy….

    VálaszVálasz
  3. Myreille szerint:

    Ha nem elég érett a tök, akkor éretlen az íze. Én a sötét narancs, zöld foltok nélküli tököket szoktam venni és a nem túl piciket. Szerintem érdemes kísérletezni, mert nagyon finom.

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra