Téli varázslat: így készülnek a mézeskalács házikók

Myreille

Mima Sinclair könyve, a Mézeskalács csodaország olyan receptkönyv, amit nézegetni is boldogság. Elsőre talán bonyolultnak tűnik a mézeskalács házak receptje, de nem lehetetlen. Alapreceptek!

Mima Sinclair számos receptet soroltat fel könyvében, így a kezdők és a haladók is tudnak válogatni a különböző mézeskalácsoktól kezdve, a karácsonyi kuglófon át egészen a kávéba, kakaóba is tehető mézeskalács-szirupig. - Mima Sinclair: Mézeskalács csodaország

Mima Sinclair számos receptet soroltat fel könyvében, így a kezdők és a haladók is tudnak válogatni a különböző mézeskalácsoktól kezdve, a karácsonyi kuglófon át egészen a kávéba, kakaóba is tehető mézeskalács-szirupig. – Mima Sinclair: Mézeskalács csodaország


Porcukorral szórt téli világ. Mesebeli mézeskalács házikók. Szinte harapható a fahéj és a narancs illata. Karácsonyi idill, amire nem lehet ráunni és sohase lehet belőle elég.
A mézeskalács házikókat eddig annak a haladó  – és mindenképpen macerás – mézeskalács fokozatnak gondoltam, amibe majd egyszer (értsd: sohanapján) belevágok. Mima Sinclair könyve, a Mézeskalács csodaország viszont nem csak kedvet hoz a sütéshez, ragasztáshoz, díszítéshez, hanem remek recepteket is. A mézen, karácsonyi fűszerkeveréken és liszten túl kell néhány “különleges” hozzávaló pl. cukorszirup vagy melasz, de ezek már itthon is könnyen beszerezhetőek.
A könyv tartalmazza a mézeskalács házikók sablonját, praktikus tanácsokat (pl. a tésztát például semmiképp sem tanácsos túlgyúrni) és Mima Sinclair azokra is gondolt, akik glutén-, tej- vagy tojásérzékenységben szenvednek, ugyanis a könyv elején alternatív összetevőket is felsorol.
A könyv sablonokat is tartalmaz, így biztos, hogy össze lehet majd illeszteni a házikókat. - Mima Sinclair: Mézeskalács csodaország

A könyv sablonokat is tartalmaz, így biztos, hogy össze lehet majd illeszteni a házikókat. – Mima Sinclair: Mézeskalács csodaország


A mézeskalácsházakról nem csak a karácsony gyakori asszociáció, hanem Grimm meséje, a Jancsi és Juliska. A két testvér eltéved az erdőben, majd kiéhezve és fáradtan végre rátalálnak egy erdei kunyhóra, amely mézeskalácsból épült és cukorkák díszítik. A legtöbb gyerek számára nem csak a mese hallgatása okoz örömet, hanem egy ilyen házikó elkészítése is.
Jancsi és Juliska mézeskalács házikó
Mennyiség: 1 házikó
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés és száradás
Sütési idő: 1 óra
Hozzávalók:
2 adag világos vagy sötét mézeskalács tészta
1 adag karamellás ragasztómáz
A díszítéshez:
1 adag cukormáz
pici „sétabot” cukorkák
sok-sok színes cukorgyöngy, cukorka és csokoládédrazsé
Szükséges eszközök:
A Jancsi és Juliska mézeskalács házikó sablonja a könyv 102. oldalán található.
1. A sablonokat körberajzoljuk egy kartonra, majd ollóval kivágjuk a darabokat. A sütőt előmelegítjük 160 C-ra (légkeveréses sütőnél 140 C, gázsütőnél 3-as fokozat). Sütőpapíron 8 mm vastagra nyújtjuk a tésztát.
2. A sablonok segítségével kivágjuk a házikó darabjait a tésztából. Óvatosan rátesszük az előkészített tepsire. A sütőpapírral együtt csúsztatjuk át a tepsire, így mozgatás közben nem deformálódik.
3. Aki szeretne ajtót és/vagy ablakot a házra, a tepsibe tett tésztából vágja ki, mert így könnyebben alakítható, és megőrzi eredeti formáját. Ezután 10 percre betesszük a mélyhűtőbe, majd adagonként, mérettől függően 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük (lásd a 48. oldalon található tippet). 5 percig a tepsiben állni hagyjuk, majd sütőrácsra téve teljesen kihűtjük.
4. A házikó összeállításához a homlokzati fal egyik szélét belemártjuk a karamellás ragasztómázba úgy, hogy teljesen bevonja az egész szélet. Az oldalfalat 90 fokos szögben hozzáragasztjuk, majd néhány pillanatig együtt tartjuk, amíg jól megköt és megszárad. Befőttesüveg vagy konzervdoboz segítségével kitámasztjuk a falakat, amíg a ragasztó megköt. A ragasztást a következő oldalfallal, majd a hátsó fallal folytatjuk, amikor kész, felállítjuk a házikót. 30 percig hagyjuk száradni.
5. Kivesszük a ház belsejéből a támasztékot, és ráragasztjuk a tetőt. Ehhez újra kell melegíteni a karamellás ragasztómázat, hogy megint folyékony, kenhető állagú legyen. Kisebb ecsettel bekenjük a tető széleit és a házikó falait, ahol a ragasztás illeszkedik. Mivel a házikó teteje viszonylag meredek, néhány percig erősen kell tartani, hogy jól megkössön a ragasztómáz. Ezután 30 percig száradni hagyjuk.
4. A cukormázhoz kevés vizet keverünk, amíg szilárd állagú nem lesz. A mázat vékony kinyomócsővel ellátott habzsákba töltjük. Kidíszítjük a házikót: először az ablakokat és az ajtókat rajzoljuk körbe, majd megrajzoljuk az oldalfalak díszes hullámvonalait és a tetőcserepeket. Végül a cukormázat használva sok-sok színes cukorkát ragasztunk a házikóra, hogy ellenállhatatlanul finom legyen!
Mima Sinclair tippje: A maradék tésztát soha ne dobjuk ki! Készíthetünk belőle kisebb karácsonyfákat vagy emberkéket, amelyeket a házikó elé állíthatunk.
A karácsonyi hangulathoz elég átlapozni a könyvet. - Mima Sinclair: Mézeskalács csodaország

A karácsonyi hangulathoz elég átlapozni a könyvet. – Mima Sinclair: Mézeskalács csodaország


 
Mézeskalács utca. A házakba teamécseseket lehet tenni és ez gyógyír a léleknek, mert már négy órakor sötét van. - Mima Sinclair: Mézeskalács csodaország

Mézeskalács utca. A házakba teamécseseket lehet tenni és ez gyógyír a léleknek, mert már négy órakor sötét van. – Mima Sinclair: Mézeskalács csodaország


Mézeskalács utca
Mennyiség: 3 házikó
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés és száradás
Sütési idő: 1 óra
Hozzávalók:
2 adag világos vagy sötét mézeskalács tészta
A díszítéshez:
3 adag cukormáz
medvecukor vagy kötél alakú gumicukor
1 adag karamellás ragasztómáz
színes csokoládédrazsék, cukorkák
Szükséges eszközök:
Sablonok (A Mézeskalács utca három házának sablonja a könyv 99-101. oldalán találhatóak.)
1. A 99-101. oldalon található sablonokat körberajzoljuk egy kartonra, majd ollóval kivágjuk. A sütőt előmelegítjük 160 C-ra (légkeveréses sütőnél 140 C, gázsütőnél 3-as fokozat). Sütőpapíron 5 mm vastagra nyújtjuk a tésztát.
2. A sablonok segítségével kivágjuk a tésztából a ház darabjait, majd a sütőpapírral együtt óvatosan átcsúsztatjuk a tepsire, vigyázva, nehogy deformálódjon.
3. Betesszük a mélyhűtőbe 5 percre, majd adagonként sütjük, mérettől függően 6-12 perc alatt, amíg a széle aranybarna lesz. 5 percig a tepsin hűlni hagyjuk, majd sütőrácsra téve teljesen kihűtjük.
4. A cukormázhoz kevés vizet keverünk, hogy szilárd állagú legyen. Egyharmadát vékony kinyomócsővel ellátott habzsákba kanalazzuk. A házak összeállításához a falak élét bekenjük a cukormázzal, és összenyomjuk a falakat. A falak belsejében valamivel több mázat nyomunk végig az élek mentén, így még jobban összetartanak. Végül a mázzal megkenjük az oldalfalak felső élét, és ráragasztjuk a tetőt. A tetőket néhány percig enyhén nyomjuk rá, amíg a máz megdermed. Ezután a habzsák segítségével kidekoráljuk a házikókat.
5. A gumicukor kötelet/medvecukrot kitekerjük. Karamellás ragasztómázzal vagy cukormázzal színes cukorkákat, drazsét ragasztunk rá. Miután megkötött a máz, a kötelet a ház homlokzatára lógatjuk, mintha ünnepi fényfüzér lenne.
6. Kevés vízzel hígítjuk a maradék cukormázat, hogy kenhető, de ne túlságosan folyékony állagú legyen. Rákanalazzuk a tetőkre, és hagyjuk végigfolyni rajtuk. Legalább 2 óráig vagy akár egész éjszaka hagyjuk száradni.
Mima Sinclair tippje: A házikókhoz használt mézeskalácslapokat kicsit tovább süssük, mint az egyedi mézeskalács figurákat, mert a hosszabb sütési idő keményebb tésztát eredményez.
A receptekben hivatkozott receptek, avagy az alapreceptek
Sötét mézeskalács tészta
Mennyiség: 1 kg Elkészítési idő: 10 perc + 75 perc hűtés Sütési idő: 5 perc
Ez a sötét melasszal készült tészta fűszeresebb, karakteresebb.
80 g sötét melasz
60 g méz vagy világos melasz
200 g barna cukor
200 g vaj
½ citrom héja reszelve
4 teáskanál őrölt gyömbér
2 teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál őrölt szerecsendió
¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál szódabikarbóna
500 g finomliszt
1 teáskanál só
1 közepes méretű tojás, enyhén felverve
1. A mézet/világos melaszt, a sötét melaszt nagyobb edényben alacsony lángon, folyamatos keverés mellett összeolvasztjuk a cukorral, vajjal, citromhéjjal és a fűszerekkel.
2. Nagyobbra állítjuk a lángot, és forráspontig felmelegítjük a keveréket. Ezután lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a szódabikarbónát. A keverék kicsit fel fog habosodni, ahogy reakcióba lép a szódabikarbónával – rövid ideig keverjük, elvegyítjük, majd 15 percig hűlni hagyjuk.
3. A lisztet összeszitáljuk a sóval, majd adagonként fakanállal vagy robotgéppel a sziruphoz keverjük. Beletesszük a tojást, és fakanállal vagy robotgéppel elkeverjük. Nem kell túlkeverni, mert akkor a mézeskalácsok sütés közben szétfolynak.
4. Nagyon ragacsos tésztát kapunk, de nem kell több lisztet hozzátenni! Kikotorjuk az edényből egy tiszta felületre, és simára gyúrjuk. Ezután fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Mima Sinclair tippje: Ha bármelyik receptben mézet használunk, a tészta valamivel lágyabb lesz, és sütéskor a formák kissé deformálódhatnak!
Cukormáz
300 g lesz belőle
Hozzávalók:
250 g porcukor
1 tojásfehérje, közepesen felverve
½ teáskanál citromlé
1 teáskanál víz
1. A porcukrot tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét és a citromlevet.
2. Robotgéppel alacsony fokozaton 2-3 percig keverjük, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl levegős, akkor jó, amikor sima, de nem túl nedves, kemény habot kapunk. Az állaga sűrű legyen, jól kenhető, de tartsa a formáját. Ha száraznak és morzsalékosnak tűnik, adjunk hozzá egy kevés vizet. Ha túl folyós és fényes, porcukrot adunk még hozzá.
3. Elkészült a sűrű cukormáz, amellyel összeragaszthatjuk vagy kidekorálhatjuk a mézeskalács-darabokat. Átöntjük egy másik tálba, és nedves ruhával letakarjuk, nehogy kiszáradjon. A mázat előre is elkészíthetjük, hűtőben légmentesen zárt dobozban maximum egy hétig eltartható.
A cukormázat kétféle sűrűségűre keverhetjük, és mindkettőt másfajta díszítésre használjuk.
* Szilárd cukormáz – cseppenként adagoljunk vizet a mázhoz, amíg be nem sűrűsödik úgy, hogy nem folyik szét magától. Ezt a mázat a házak szélére, határvonalakhoz és dekorációhoz használhatjuk.
* Folyékony cukormáz – teáskanalanként, óvatosan adagoljuk hozzá a vizet, amíg sűrű, de még enyhén folyós mázat kapunk, amely 15 másodperc alatt megszilárdul, de annyira nem híg, hogy lefolyjon a mézeskalács tetejéről. Ezt a sütemények tetejének kitöltéséhez használjuk.
Minden receptben feltüntettük, milyen fajta cukormáz használata ajánlott.
Mima Sinclair tippjei:
1. Ha nincs habzsákunk, készíthetünk házilag is. Tekerjünk tölcsért sütőpapírból, és vágjuk ki a végét, vagy megteszi akár egy levágott sarkú uzsonnás zacskó is.
2. Ha nincs kinyomócsövünk, vágjunk kisebb lyukat a habzsák végén. Megjegyzendő, hogy a kinyomócsővel sokkal szebben és egyenletesebben díszíthetünk.
3. Mindig csak félig töltsük meg a habzsákot mázzal, hogy ne folyjon ki a tetején, amikor megnyomjuk.
4. Csokoládés cukormáz készítéséhez helyettesítsünk 60 g porcukrot ugyanannyi mennyiségű kakaóporral.
Karamellás ragasztómáz
Mima Sinclair tippje: A karamellkészítés nem egyszerű feladat, gyakorolni kell. A karamellszirup készítés közben nagyon forró lesz, ezért vigyázzunk, nehogy megégessük magunkat! Ha lehet, ne legyen gyerek a közelben, amikor a karamellt főzzük, vagy ha ezt nem tudjuk megoldani, a ragasztáshoz használjuk inkább cukormázat.
Hozzávalók:
200 g kristálycukor
60 ml hideg víz
1. A cukrot és a vizet nagyobb, alacsony falú serpenyőbe öntjük. Közepes lángon melegíteni kezdjük. Keverés nélkül kb. 160 C-ra hevítjük. Ha nincs cukorhőmérőnk, abból tudjuk, mikor van kész a szirup, hogy a cukor teljesen felolvad és enyhén aranybarnás színe lesz.
2. A szirupot lágyan átkeverjük a serpenyőben, hogy egyenletes színt kapjon. Néhány pillanatig hűlni hagyjuk, amíg mézhez hasonló sűrűséget vesz fel.
3. Ha a szirup kezdene kissé megkeményedni a serpenyőben, visszatesszük kis lángra a tűzhely fölé, amíg újra el nem éri a kívánt állagot.
Mima Sinclair tippje: Ha nagyobb serpenyőt használunk, könnyebb lesz a mézeskalács-darabokat a ragasztómázba mártani, hogy minden szélet egyenletesen beborítson.
Ez csak egy rövid és reményeim szerint praktikus könyvajánló, de keressétek a Mézeskalács csodaország című könyvet, akár ajándékba, akár azért, hogy a gyerekekkel mézeskalácsház profik legyetek!

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra