Keksz neked, avagy sárgarépás-narancsos háromszögek

Myreille

Valószínűleg brit tudósok remek magyarázatot találnának arra, hogy miért jó, ha sárgarépa, narancs és kókuszreszelék is van a kekszben. Én csak annyit mondok, hogy a végeredmény baromi finom!

Zsombit a suliban befizettük a tízórai-ebéd-uzsonna szentháromságra, de ettől függetlenül mindig kell neki valamit pakolni, amit napközben elrágcsál. Annyira nem éhes, hogy még egy szendvicset megegyen, de az alma, a szárított gyümölcs – főleg az aszalt vörösáfonya és a banánchips – és a kekszek csúsznak. Eddig Zabfalatok-Jó reggel-t vonalon mozogtunk, néha becsúszott egy-egy Oreo vagy Pilóta keksz, és éreztem, hogy meg kell hekkelnem a kekszeket.

A répát a kekszebe elég punk dolog volt és annyira vérszemet kaptam, hogy tettem bele narancsot és kókuszreszeléket is, miközben a férjem mindkettőt utálja. Rendes stepfordi feleségként csak akkor vallottam a hozzávalókról, amikor már egy tepsi kekszet eltüntetett uram és parancsolóm.

A sárgarépa íze nem érződik, de a tésztát némileg sárgára színezi. Az összetevők közül a narancs, a kókusz és a vanília érezhető. (Fotó: Myreille)

A sárgarépa íze nem érződik, de a tésztát némileg sárgára színezi. Az összetevők közül a narancs, a kókusz és a vanília érezhető. (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:
15 dkg margarin
5 dkg vaj vagy zsír
25 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja + a leve
2 közepes – nagyjából 15 dkg – sárgarépa
1 tojás
5 dkg kókuszreszelék
5 dkg apró szemű zabpehely
40 dkg liszt
csipet só
1/4 teáskanál szódabikarbóna

Sárgarépás-narancsos keksz háromszögek (Fotó: Myreille)

Sárgarépás-narancsos keksz háromszögek (Fotó: Myreille)

A margarint és a vajat a mikróban folyósra melegítem. Beleteszem a cukrot, a vaníliás cukrot, a narancs reszelt héját és a tojást. Elkeverem. Belereszelem a megtisztított répát, beleteszem a kókuszreszeléket és a zabpelyhet valamint a csipet sót. Belefacsarom a fél narancs levét. Elkeverem. Mehet bele a liszt és a szódabikarbóna. Először keverem a tésztát, majd gyors mozdulatokkal összegyúrom. Nem macerálom sokat, hogy ne legyen szalonnás, inkább zacskóba dobom és legalább 2 órára a hűtőben pihentetem.

Lisztezett deszkán 1-2 mm vastagra kinyújtom és először csíkokat, majd háromszögeket vágok a tésztából. 4 tepsibe rakom a kekszeket és előmelegített 185 fokos sütőben, légkeverés mellett 20 percig sütöm a két-két tepsit. Aranybarnára kell sütni, akkor a legfinomabb!

Ha kihűlt, akkor fémdobozba vagy zacskóba pakolom, hogy ne szívja meg magát nedvességgel és ropogós maradjon.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

2 hozzászólás a “Keksz neked, avagy sárgarépás-narancsos háromszögek” című cikkhez.

  1. Shazzer szerint:

    A 400 dkg lisztet kicsit soknak érzem, ugye csak 40 kell bele? :)

    VálaszVálasz
  2. Myreille szerint:

    Persze! Köszönöm, hogy szóltál! Már javítottam is! :)

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra