Lady Gray és Lord Eccles titkos viszonya

Myreille

Amit az angol gasztronómiáról tudni kell: Eccles cake, azaz mazsolás teasütemény. Egyszerű, gyors és finom. Mazsola imádóknak kötelező.
Klasszikus angol teasütemény az Eccles cake, amely az angliai Eccles városról kapta a nevét. Nem ismert, hogy ki alkotta meg először ezt süteményt, az viszont bizonyos, hogy 1793-ban James Birch szerzett jogot a városközpontjában álló boltjában az árusítására. A sütemény tölteléke rengeteg mazsola, a leveles tészta külső pedig csak jelzés értékű. Kicsit “karácsony'” illatú. Tea nélkül túl édes és túl tömény, de teával isteni.
Hozzávalók 40 db Eccles cakehez:
400 g mirelit leveles tészta
300 g mazsola
1 narancs reszelt héja
fél citrom reszelt héja
kevés szerecsendió
csipetnyi vanília (elhagyható)
2 evőkanál nádcukor
5 dkg olvasztott vaj
Először a tölteléket illik elkészíteni. A vajat meg kell olvasztani, majd össze kell keverni a nádcukorral, pici vaníliával (lehet vaníliamag vagy porrá zúzott vaníliarúd), a mazsolával, a narancs és citrom reszelt héjával, a szerecsendióval, amellyel nem szabad túlzásba esni. Egész szerecsendióból 2-3 reszelés éppen elég.
A kiolvasztott leveles tésztát vékonyra (kb 1 mm) vastagságúra kell nyújtani és 8 centi átmérőjű köröket kell belőle kiszaggatni. A körök közepét meg kell pakolni bőségesen a mazsolás töltelékkel.

Ezután kis batyukat kell formálni a tésztából, majd kis korongokat.

Hajtott felükkel lefelé kell a tepsibe pakolni a süteményeket.

A sütemények tetejét meg kell kenni felvert tojással, hogy szép színt kapjanak sütéskor, majd késsel mindegyik közepét, hosszában be kell vágni.
Előmelegített sütőben addig kell sütni, amíg megpirul. Csak a tésztára kell figyelni, mert a töltelékben nincs semmi, amit muszáj lenne átsütni, viszont azon idő alatt amíg a tészta megsül a vaj, a cukor és a citrusok héja csodákat művel a mazsolával.

Fotó: Myreille

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra