Muszaka, családi kedvenc

Myreille

muszaka

Fogalmam sincs, hogyan készül az autentikus muszaka, de mi így szeretjük és nem tudjuk megunni.

muszaka2 Három nagyobb padlizsánt felkarikázok és és besózok.

Egy vöröshagymát apróra vágok 3 gerezd fokhagymával, olajon megdinsztelem, hozzáteszem a fél kiló darált húst, fehéredésig kevergetem, sózom, borsozom és megszórom rengeteg kakukkfűvel. Felöntöm némi vízzel és főzöm.

A padlizsánnak éppen ennyi idő kellett, a sókúrában, egyesével lemosom a szeleteket, papírtörlőn lecsepegtetem, majd forró teflon serpenyőben mindkét oldalukat megsütöm. Olajat nem teszek a serpenyőbe. (Nem tudom, hogy mikor keserű a padlizsán és a só tényleg hatásos-e, de mindig így csinálom és eddig mindig jó volt. Viszont padlizsánkrémhez sohasem sózom.)

Némi vajat (kb. 5 dkg) felolvasztok egy lábasban – igen, edényigényes étel -, teszek bele lisztet (kb. 2-3 púpos evőkanál), átpirítom, majd felöntöm tejjel, hogy középsűrű besamel mártást kapjak. Rengeteg szerecsendiót reszelek bele.

Mire ide jutok, jó a hús is, bőségesen teszek hozzá sűrített paradicsomot és/vagy paradicsomot. Átforralom és készre főzöm.

Fogom a (remek) sütőtálam és rétegzem a hozzávalókat: padlizsán, szerecsendiós besamel, paradicsomos-kakukkfüves darált hús. Az utolsó sor, mindig padlizsán a tetején besamel mártással, és ráreszelek 10-15 dkg trappista sajtot. Addig sütöm, amíg a sajt megpirul a tetején.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra