term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:61223
category_3 #e62e2e

Selymesen krémes vajkaramella, avagy 4 hozzávalós fudge

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Selymesen krémes vajkaramella, avagy 4 hozzávalós fudge

Myreille - Publikálva:

A legfinomabb vajkaramella! Nem ragad, nem nyúlik, nem morzsolódik, viszony puha és selymesen krémes.

Vajkaramella

Selymesen krémes vajkaramella, avagy 4 hozzávalós fudge/Fotó: Myreille

 

Vajkaramella

Hozzávalók: 500 g sűrített tej 500 g kristálycukor 150 g vaj 1/2 teáskanál vanília kivonat (vagy vanília aroma)

Lábasba öntöm a sűrített tejet, a kristálycukrot és a felkockázott vajat.

Közepes lábast érdemes választani, mert a keverék majd bugyog és habzik, könnyebb a dolgunk, ha azon már nem kell aggódni, hogy kifut.

Közepes hőfokon, állandó kevergetés mellett a keveréket felforralom és minimum 20-25 percig főzöm. Amikor már aranybarna és sűrű, keverésnél látszik az edény alja, még 5 percig főzni és kevergetni kell.

Állagpróbát úgy lehet csinálni, hogy egy kis tálba hideg vizet engedünk és belecseppentjük a forró keveréket, ha összeáll és pici golyót tudunk belőle formázni, akkor 1-2 perc főzés után levehetjük a tűzről.

5 perc pihentetés következik. Ezalatt egy kb. 20×30 centis formát ki kell bélelni sütőpapírral (alját és az oldalát), majd vékonyan át kell kenni olajjal.

Ezután gépi habverővel átkeverem a masszát, hozzáöntöm a vanília kivonatot, majd 5 percig keverni kell a masszát, amíg kicsit kifehéredik és vastag, sűrű krémmé válik. Ezt a krémet kell beletölteni, nyomkodni a sütőpapírral bélelt, kiolajozott formába. Nagyjából 3 óra alatt kihűl a konyhapulton és lehet kockázni.

Selymesen krémes vajkaramella, avagy 4 hozzávalós fudge/Fotó: Myreille

Selymesen krémes vajkaramella, avagy 4 hozzávalós fudge/Fotó: Myreille

Dióval, mandulával, csoki chips-szel, sóvirággal is meg lehet szórni a tetejét és tovább ízesíteni, de már így, önmagában is tökéletes. (Értsd: Botrányosan finom!)

Összegzés
recipe image
Recept
Selymesen krémes vajkaramella, avagy 4 hozzávalós fudge/Fotó: Myreille
Szerző
Dátum
Előkészítés
Sütés/Főzés
Idő

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra