Nem mondjuk ki a nevét, de répatorta

Myreille

A répatorta már önmagában felforgató gondolat, azonban a búzalisztet is teljes kiőrlésű rozslisztre cseréltem.

Olyan tortát szerettem volna sütni, ami egyértelműen átmegy a fiam torta rostáján, azonban nem a hagyományos szénhidrátbomba.

Hozzávalók:
20-25 dkg répa (2-3 db)
15 dkg nádcukor
1 evőkanál házi vaníliás cukor (vagy 1 csomag)
1 teáskanál fahéj
1 nagy csipet só
3 nagy tojás
1 citrom reszelt héja
4 cl olíva olaj
25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
fél csomag sütőpor
1 deci tej
1 marék mazsola
2 evőkanál étcsoki bogyó

A répákat megpucolom és kis lyukú reszelőn lereszelem. Hozzáteszem a nádcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojásokat, a fahéjat és a reszelt citromhéjat. Átkeverem. Megy bele az olíva olaj és addig keverem, amíg egynemű massza lesz. Hozzáöntöm a lisztet és a sütőport. Ismét jól átkeverem.

(Eredetileg nem akartam bele tejet tenni, de a massza túl sűrű lett.) Tejjel lazítom a keveréket és belekeverem a mazsolát és a csokoládé bogyókat. (A csokibogyókat a Lehel piacon szoktam venni, apró kockára feldarabolt étcsokival kiváltható.)

26 centis tortaformában 30 percig sütöttem (nagyjából 200 fokos sütőben). A szokásos tűpróbával ellenőriztem, hogy átsült-e a közepe is.

Myreille rozslisztes répatortája (fotó: Myreille)

A végeredmény egy sűrű, ízletes tészta. Egy pohár tejjel kellemes reggeli vagy uzsonna. Porcukrot csak a fotó kedvéért szórtam rá, amúgy nem erőltetném, ha már nádcukor, répa és teljes kiőrlésű rozsliszt került a tortába.

Arról fogalmam sincs, hogy meddig tartható el, mert nálunk 1 nap alatt elfogyott.

A férjem leszögezte, hogy ő répatortát nem eszik. Megkóstolta és gyorsan megevett még 3 szeletet. Majd meggyanúsított azzal, hogy ebben nincs is répa (pedig van!) és hogy el akartam előle titkolni, hogy a répatorta finom. Végül annyiban maradtunk, hogy a lehető legritkább esetben nevezzük a nevén. Azt már be se vallottam neki, hogy a torta tele van fahéjjal. Állítása szerint, a fahéjat sem szereti…

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra