A lakodalmakból ismert diós kosárka született újjá a konyhámban kevesebb tésztával, több dióval diós pite formájában.

Diós pite/Fotó: Myreille

Diós pite/Fotó: Myreille
Hozzávalók a diós pite tésztájához:
25 dkg liszt 3 evőkanál cukor csipet só 10 dkg vaj 4 tojás sárgája 2 evőkanál hideg víz A hozzávalókat tálba teszem és tésztát gyúrok belőle. Lehet kézzel is, de jobban szeretem robotgéppel készíteni, mert úgy nem olvad meg a kezem melegétől a vaj. Nagyjából 28 centi átmérőjű tésztakoronggá nyújtom a tésztát és kibélelek vele egy 26 centis (pite)formát. Amíg elkészítem a tölteléket, a tészta pihen.
Hozzávalók a diós pite töltelékéhez:
25 dkg darált dió 4 evőkanál cukor 4 tojásfehérje (ami a diós pite tésztájából “kimaradt”) csipet só 3 evőkanál sárgabarack lekvár (A sütőt bekapcsolom 185 (Celsius) fokra, légkeveréssel, hogy mire összerakom a diós piét, már forró legyen.) A tojásfehérjéket a csipet sóval kicsit felverem, majd beleteszem a cukrot és kemény habbá verem. Ezután belekeverem a darált diót. A tésztát megkenem lekvárral majd ráhalmozom a diós habot. A sütit betolom a sütőbe és 45 perc alatt készre sütöm. Fogalmam sincs, hogy meddig tartható el, mert nálunk túl gyorsan elfogyott…
Kapcsoldó cikkek:
