Férj előtt a gersli szót kiejteni vétek, először meg kell vele etetni, persze titokban, majd amikor másodszor szed a tálból, közölni, hogy mit eszik. Bizonyára vannak rendes, a konyhaművészet újdonságaira nyitott férfiak. Az én férjem is ilyen volt a kapcsolatunk első három hónapjában, amikor a csicseriborsót szó nélkül ette, de azóta eltelt 7 év, és ha olyat hall, hogy gersli, kiborul. Én viszont nyughatatlan vagyok, szeretek kísérletezni. Legújabb mániám – amióta májas-gerslis hurkát ettem – a gersli (árpagyöngy), ami nem 21. századi hóbort, hiszen már a római gladiátorok is ezt ették, hogy erősek legyenek, de a mi konyhánkban újdonságnak számít. Így etesd meg a gerslit a nyűgös férjjel küldetés első lépése a gersli elrejtése volt és a rakott dolgokat éppen ilyen hadművelethez találták ki. Nem olyan régen volt rakott kelkáposzta, most jöhetett a vajbab. Klasszikus étel kicsit másként.
Hozzávalók: 70 dkg vajbab (nekem most fagyasztott volt, de a friss is boldogság) 50 dkg darált hús (sertés, pulyka) 25 dkg hántolt gersli (árpagyöngy) 400 g tejföl 3 gerezd fokhagyma 1 nagy fej vöröshagyma só bors őrölt vagy friss majoranna pirospaprika kevés olíva olaj
A vajbabot, ha friss, akkor meg kell tisztítani és 3-4 centis darabokra vágni, majd lobogó, sós vízben megfőzni. A fagyasztott vajbabot csak meg kell főzni.
A vöröshagymát apróra kell vágni, majd kevés olajon megdinsztelni. Ezután rá kell tenni a darált húst és fehéredésig kevergetni. Fűszerezni kell sóval, borssal, majorannával, pirospaprikával, majd felönteni annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje.
A gerslit alaposan megmosom és a húshoz öntöm. Fedő alatt, a vizet gyakran pótolva addig főzöm, amíg a gersli megpuhul. Maradjon egy kis szaftja a végén!
Egy tűzálló tál aljára pakolom a húsos-gerslis keverék felét, ráteszem a főtt vajbabot, majd arra a húsos-gerslis másik felét. A tejfölt összekeverem a zúzott fokhagymával és a felével megkenem az étel tetejét. 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt összesütöm.
A maradék tejföllel a kiszedett ételt kell meglocsolni. Mi úgy szeretjük, ha jó tejfölös.
Szerencsére a gerslis hadművelet sikeres volt, a férjem imádta az ételt, kétszer szedett belőle. Főzhetem máskor is. Gersli ügyben szabad kezet azért még nem kaptam, nehogy elbízzam magam.
Egyetlen dolog zavar: a zúzott fokhagyma a tejfölt zöldre színezte sütés közben és nem tudom, hogy ez mitől lehet. A fokhagyma jó volt, nem hajtott, az íze se változott meg sütés közben, csak azok az apró zöld pöttyök nem túl jó omenek az ételen.