élni, lenni, szeretni, enni, horgolni

term ID:
parent cat ID:3
parent cat ID 1:
post ID:47699
category_3 #e62e2e

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

A kedvenc kenyerem: diós rozskenyér

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

A kedvenc kenyerem: diós rozskenyér

Myreille - Publikálva:

Annyira finom diós rozskenyeret sütöttem, hogy muszáj feljegyeznem a receptet, mert semmilyen receptet nem követtem, csak kísérleteztem. Ám ilyen kenyeret én még enni akarok!

diosrozskenyer

Diós rozskenyér/Fotó: Myreille

9-10 éves lehettem, amikor anyukám először hozott Székesfehérvárról sűrű, finom rozskenyeret. Még ma is emlékszem az illatára, az ízére és a textúrájára, és minden rozskenyérben ezt a rozskenyeret kerestem. Persze, azóta is ettem jó rozskenyereket (és pl. felfedeztem, hogy a dió igazán jót tesz a rozskenyérnek), de itthon most sikerült tökéletesre az állaga: sűrű, mégsem nehéz és tömött. Mivel kísérleteztem, muszáj feljegyeznem a receptet, mert nem csak én szeretnék ismétlést, hanem a család is. (Note: A hozzávalókon lehet még variálni, de a 3 óra kelesztés kihagyhatatlan.) Hozzávalók: 20 dkg búzaliszt 25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt 6 dkg (durvára vágott) dió 1 teáskanál só 1/4 teáskanál köménymag 7 g szárított élesztő 1 teáskanál cukor 2,1 dl langyos víz 1 evőkanál extra szűz olívaolaj Minden hozzávalót a keverőtálba öntök és robotgéppel kidagasztom. Fél órát pihentetem, majd a géppel átgyúrom. Vékonyan belisztezek egy sütőpapírt és a tésztából egy (kb. 30 centi hosszú) hengert formázok, letakarom konyharuhával és 3 órát adok neki, hogy keljen, dagadjon. Hideg sütőbe teszem be és a kenyérsütés funkción, 10 percig 270 fokon sütöm, majd 15 percig 190 fokon sütöm.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra