term ID:
parent cat ID:3
parent cat ID 1:91
post ID:62121
category_91

Szendvics helyett spenótos-fokhagymás-fetás quiche

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Szendvics helyett spenótos-fokhagymás-fetás quiche

Myreille - Publikálva:

Hallottál már az új-zélandi spenótról (a Tetragonia tetragoniodes-ről)? Ez a quiche abból készült, de elkészíthető bébispenótból is.

Spenótos-fokhagymás-fetás quiche/Fotó: Myreille

Spenótos-fokhagymás-fetás quiche/Fotó: Myreille

Évelő bébispenótként került a kertünkbe, de ez teljes félreértés. A “legenda” úgy szól, hogy az ősszel elszáradt ágakat a földben kell hagyni, mert arról hajt újra, pedig csak arról van szó, hogy az új-zélandi spenót (Tetragonia tetragoniodes) újraveti magát, és ha a száraz ágról tudod, hogy hol volt előző éven, akkor tavasszal talán nem kapálod ki a magoncokat. A “bébi” jelző is erős túlzás, mert nem a friss, apró leveleit érdemes felhasználni, hanem a kifejletteket, igaz, hogy ezek még a nagy ágakon is aprók, legalábbis a “rendes” spenóthoz (Spinacia oleracea-hoz) képest. Érdekesség még, hogy a levelei nem kerekek, hanem szögletesek. Viszont a lényeg, hogy spenót íze van – és ha már mindenképpen összehasonlítjuk – akkor spenótíz intenzitásban a bébispenóthoz állnak a legközelebb még az idősebb levelek is. Nevelni végtelenül egyszerű, szereti a napot, a meleget és a vizet.

A spenótos-fokhagymás-fetás quiche-hez egy jó tállal szedtem , de meg se látszott azon az 1m2-en, amit kisajátított magának. 

Új-zélandi spenót (Tetragonia tetragoniodes)/Fotó: Myreille

Új-zélandi spenót (Tetragonia tetragoniodes)/Fotó: Myreille

A quiche tészta

Hozzávalók egy 24 cm-es kerek sütőformához:

125 g vaj 250 g liszt 1 tojás sárgája 2 evőkanál hideg víz 1/2 teáskanál só

A hozzávalókat egy tálba teszem, és morzsoló, “gyömöszkölős” mozdulatokkal tésztává dolgozom. Nem kell gyúrni, átdolgozni, annyi a cél, hogy összeálljon a tészta. (Ha túl sokat gyúrnám, akkor elnehezülne a tészta.)

Ha van időm, letakarva fél órát pihentetem a tésztát, ha nincs, akkor nyújtom és a tésztával kibélelem a forma alját és oldalát.

Villával alaposan megszúrkálom a tésztát, majd 190 ℃-ra előmelegített (alsó-felső sütés, légkeverés) sütőben 10-12 percig sütöm. A megsült tésztát kiveszem, de a sütőt nem zárom el.

A spenótos-fokhagymás-fetás quiche tölteléke

Hozzávalók: 5-6 nagy marék új zélandi spenót 2 tojás 1 tojásfehérje (ami a tésztából kimaradt) 2 dl tejszín 3 gerezd fokhagyma 200 g feta chilipehely

A spenótleveleket kevés vízzel és sóval megpárolom, hogy jelentősen kisebb legyen a térfogata, majd lecsepegtetem.

A tojásokat és a tojásfehérjét összeverem a tejszínnel, csipet sóval és az összezúzott fokhagymákkal.

A megsült tésztára először a párolt spenótot teszem, majd rádarabolom a fetát, finoman megszórom chilipehellyel, meglocsolom a fokhagymás-tejszínes tojással, és visszateszem a sütőbe.

25-30 perc alatt készre sütöm. Langyosan és hidegen is nagyszerű. Finomabb bármelyik szendvicsnél!

Spenótos-fokhagymás-fetás quiche/Fotó: Myreille

Spenótos-fokhagymás-fetás quiche/Fotó: Myreille

Összegzés
recipe image
Recept
Spenótos-fokhagymás-fetás quiche
Szerző
Dátum
Idő

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra